Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Kontakt centar: Nove usluge za nezaposlene i poslodavce

, Published in BiH

Javna ustanova Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo i  zvanično  je od danas otvorila Kontakt centar i projekat Pravna pomoć, prenosi novinska agencija Patria.

Cilj pozivnog Kontakt centra, prvog  projekta ovakve vrste u službama za zapošljavanje u regionu, je cjelodnevno održavanje komunikacije sa korisnicima usluga, nezaposlenim licima i poslodavcima.

Pozivom prema Kontakt centru, nezaposlena lica i poslodavci  izbjeći će nepotrebno gubljenje vremena za obilazak biroa, smanjiti troškove prijevoza, a zaposleni službenici imat će više vremena za savjetodavni proces, što je i osnovna ideja za uspostavljanje ovog sistema pomoći korisnicima.

Osim pružanja informacija korisnicima usluga, zadatak Kontakt centra je i rješavanja eventualnih problema  sa kojima se nezaposlena ili zaposlena lica ili poslodavci suočavaju prilikom korištenja usluga Službe.

Kontakt centar je baziran na besplatanoj liniji, te pozivom na broj: 080 022 434 korisnik automatski dobija pripremljen odgovor. Ukoliko ne postoji automatski, operater će odgovor u najkraćem mogućem vremenu pripremiti i obavijestiti korisnika.

Automatski odgovori koje će korisnici dobijati su: informacije  o potrebnoj dokumentaciji za prijavu na biro, ostvarivanje prava na novčanu naknadu, pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, pravo na zdravstveno osiguranje, pravo na porodiljsku naknadu, a  za poslodavce su pripremljene sadržajne informacije o načinu i proceduri izdavanja radnih dozvola, kao i načinu objave konkursa ili učešća u podsticajnim mjerama aktivnih politika zapošljavanja.

Projekat „Pravna pomoć“ JU „Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ – Sarajevo je elektronska komunikacija  putem rubrike na web stranici www.juszzks.com , u podstranici Pravna pomoć. Obaveza zaposlenih u Službi je da putem e - maila zainteresovanim korisnicima ponude profesionalni pravni savjet na što bolji i jednostavniji način.

Zaposlenici zaduženi za rad na pravnoj pomoći će takođe ukazati na moguće pravce djelovanja - davanjem smjernica i informacija u vezi sa pravnim nedoumicama, u okviru zakonskih okvira.

Važno je naglastiti da su pravni savjeti isključivo informativne prirode i nemaju obavezujuću pravnu snagu, ali izvrsno su sredstvo za bolje razumijevanje određenih pravnih oblasti, kao i prava i obaveza koje prositiču iz njih.

S obzirom da se savjetodavci  u svome radu sa korisnicima usluga susreću i sa ličnim, socijalnim, finansijskim i drugim poteškoćama,  krajem prošle godine  u okviru našeg portala uvršten  je  savremeni alat za savjetovanja – e-biro.

Registrovanjem nezaposlenog lica na e –biro nezaposelno lice od kuće ili bilo kod drugog mjesta sa internetskim priključkom pristupa svom nalogu na e-birou.

Kada savjetodavac registruje nezaposleno lice, putem e – biro   ima mogućnost da uvidom u profil nezaposlenog lica prati implementaciju dogovorenih aktivnosti, provjerava da li profil kandidata odgovara otvorenim radnim mjestima sa kojima je upoznat .

Na ovaj način se ostvaruje bliska komunikacija između nezaposlenog lica i savjetodavca, što povećava šanse nezaposlenog lica da pronađe odgovarajuće zaposlenje.

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo također  je pružila mogućnost i poslodavcima da na što brži i efikasniji način koriste usluge biroa. Naime,  na našem portalu mogu da ostave profil kompanije, oglas, komentar ali i postave pitanje. I ovaj online kanal je otvoren 24 sata, 7 dana u sedmici i također je besplatan.

Ove aktivnosti  JU „Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo“ – Sarajevo provodi u okviru uspostavljanja efikasnijih usluga, a pretpostavka je da će se na ovaj način komunikacija sa korisnicima centralizovati, pružanje informacija poboljšati, ujednačiti i ubrzati.

-Uspostavljanjem inovacija u Službi još jednom smo potvrdili da smo lideri u unapređenju sistema zapošljavanja, u skladu sa procesima Evropske unije i regiona. Uvođenje novina u radne prakse pravac je reformskog puta koji smo izabrali prije dvije godine, a ostaće prioritet i u godini koja teče  - rekao je direktor JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo Igor Kamočaji.

Podsjećamo, najnovije aktivnosti Službe razvijene su uz podršku Projekta za mlade YEP i Vlade Švajcarske i GOPA-e.

(NAP)

Rate this item
(0 votes)