Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

U Foči svečano otvorena Careva džamija u prisustvu brojnih vjernika (VIDEO)

, Published in BiH Featured

U prisustvu velikog broja građana, domaćih i stranih zvaničnika danas je svečano otvorena ponovo izgrađena Careva džamija u Foči.

Presijecanjem vrpce, džamija je ponovo otvorila vrata vjernicima, koji su je obilazili pet vijekova, sve do 1992. godine, kada je srušena do temelja. 

"Okupili smo se ovdje da ovog lijepog petka učinimo dan radosti i ponosa za sve dobronamjerne ljude ove zemlje. Od zlatnog doba fočanskog šehera vakifi su se nadmetali u dobru i teško je u ovoj čaršiji bilo reći koja je džamija veća, ljepša, važnija", rekao je u obraćanju na svečanosti otvorenja džamije član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. 

Naglasio je da su se neke od džamija isticale skladom, gradnjom, a neke probranim položajem u mahali, ali da je Careva ili Džamija sultana Bajazita Velije imala sve pobrojane elemente i da je kao takva trajala kroz stoljeća.

"Zato se danas možemo sa pravom radovati. Džamija koja je u zlom vremenu agresije na BiH spaljena i sa zemljom sravnjena, ponovo pred nama svjedoči svjetlost vjere, kulturu i sudbinu ljudi koji su živjeli uz i za nju, našeg naroda koji je vijekovima davao pečat životu ovog lijepog grada", poručio je Izetbegović.

Kako se gubi u historiji, ali kroz predanje vraća, sultanija Fatima koja ovdje počiva, carska kći i bosanska snaha, gube se tako u magli historijske vjetrometine životi onih koji su ovom gradu i ovoj zemlji dali sve, da bi pod prisilom zla nestali iz zavičaja, rekao je Izetbegović i dodao da se tako "izgubila i Careva džamija, koju su srušili zločinci u namjeri da zatru i same tragove postojanja cijelog jednog malog, ali ponosnog naroda". 

"Iz pepela su je podigli Bošnjaci, oni protjerani potomci pobijenih i po dunjaluku raspršenih Fočaka, i vakifi iz drugih gradova Bosne i Hercegovine koji znaju da zemlja i narod samo kao cjelina mogu opstati i trajati. Imali smo u tome i nesebičnu bratsku pomoć Republike Turske, na kojoj smo zahvalni. Kroz ovu obnovu, svjedočimo zajedništvu koje prevazilazi vrijeme i prostor, jer počiva na vjeri u Boga i Božji sud koji se proteže kroz vječnost. Bolna je za jedan kratak i krhak ljudski život spoznaja, da ono što šačica zločinaca sruši u trenu, moramo iz pepela dizati decenijama", rekao je u obraćanju član Predsjedništva BiH. 

 

On je istaknuo kako kroz se obnovom ove džamije vraća nada da dobro može nadjačati zlo i kada se sve čini izgubljenim. 

"Graditelji su jači od rušitelja. Uvjeren sam da džamije Foče nisu samo gnijezdo duhovnosti raspršenih muslimana ovog grada već i zalog obnove zajedništva cijele BiH, njenih naroda, građana. Zato je važno na ovom mjestu naglasiti da smo imali i razumijevanje gradskih vlasti u Foči, koja se polako, ali sigurno vraća sebi nakon jednog ružnog i tužnog perioda", naglasio je Izetbegović.

Važno je, kako je kazao, naglasiti da je "i hrišćanima i muslimanima ove zemlje koju dijelimo, odnos prema bogomoljama onih drugih mjera poštovanja, ali i samopoštovanja".

"Jer zajedničkim snagama možemo ostvariti bolji život za sve, ukoliko razlike prihvatimo kao izvor snage i potrudimo se da jedni o drugima naučimo više, ukoliko uložimo trud u zajedničkom interesu napretka, i oslonimo se na onaj bolji dio naše historije, na tradiciju saradnje i tolerancije, poštovanja i uvažavanja koju baštinimo."

Naglasio je da džamije nisu samo kamen koji šuti, spomenik kulture, već da su to stubovi okupljanja žive zajednice. Izetbegović je izrazio uvjerenje da će ovaj džemat biti uporište povratka onih koji su, lišeni prava na izbor, napustili svoj zavičaj. 

Svečanom otvaranju prisustvovali su zamjenik turskog premijera Veysi Kaynak i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc, zamjenik predsjednika TIKA-e Birol Cetin, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, muftija goraždanski Remzija Pitić i brojni drugi zvaničnici i gosti.

Izdignuta na uzvišenju iznad Foče, Careva džamija godinama je krasila taj grad. I ona kao i mnoge druge džamije u tom gradu zapaljena je 1992. i srušena do temelja. Careva džamija u Foči nalazi se među svega tridesetak carskih džamija u BiH.

Temelj za ponovnu izgradnju džamije postavljen je uoči Kurban-bajrama 2013. godine. Ponovna izgradnja Careve džamije koštala je oko 1,5 miliona KM. 

Carevu džamiju je 1501. godine podigao sultan Bajazit II, a u prethodnim ratovima je više puta uništavana.

Medžlis Islamske zajednice Foča je u gradu do 1992. godine imao 12 džamija. Sve su porušene, minirane, a njihovi ostaci su uklonjeni. Dosada je obnovljena samo jedna, Atik Ali-pašina džamija.

U toku je izgradnja i čuvene Aladža džamije, koju su srpske vlasti 1992. godine minirale, a zatim njene ostatke zatrpale zemljom na gradskim smetljištima. Aladža džamija je sagrađena polovinom 16. stoljeća i važila je za jedan od najvrednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu.

Na kraju poslušajte prvu hutbu u Carevoj džamiji u Foči koju je održao Pitić ef. Remzija, muftija goraždanski:

 

 

Rate this item
(5 votes)