U Kozarcu obilježena 25- godišnjica stradanja Bošnjaka Istaknuto

24 Maj 2017

Danas je u Kozarcu obilježena 25 godišnjica stradanja Bošnjaka na današnji dan, 24.05.1992 oni su protjreani iz svojih kuća , odvedeni u logore i protjerani širom svijeta.

 

Program je održan na Šehidskom mezarju.Imami Medžlisa Kozarac i Prijedora proučili su Ja- sin.Prigodno su se obratili : glavni imam Medžlisa Kozarac Amir ef. Mahić, Bihaćki muftija Hasan ef. Makić, izaslanik reisu-l-uleme mr. Mensur ef. Malkić.

U okviru obilježavanja upriličen je i okrugli sto o temi stradanja Bošnjaka Kozarca i Prijedora.

Obilježavaju je prisustvovao veliki broj Kozarčana, koji iako rasuti po svijetu na dan stradanja Kozarca dolaze da podrže Kozarčane koji su se vratili u svoj domove.

Također je održan i program za žene. Prigodno obraćanje imala je dr. Safija Malkić, stručna saradnica za ženski aktivizam, brak i porodicu pri Upravi za vjerske poslove Rijaseta. U Šehidskoj džamiji u Kamičanima upriličen je program za žene, podršku su svojim dolaskom dale su i gosće iz Kaknja i Velike Kladuše.

Nakon podne namaza u Mutnik džamiji formirana je kolona i prisutni su prošli put do šehidskog mezarja, to je ista dionica kojom su Bošnjaci 24.05.1992 izvedeni iz svojih kuća i odvedeni u logore.

Radio BIR

 

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo