Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Kiseljak: Bošnjački učenici traže ista prava koja imaju hrvatski učenici

, Published in BiH Featured

Polaznici Osnovne škole iz Bilalovca u općini Kiseljak u ponedjeljak neće biti u svojim školskim klupama. Roditelji učenika i rukovodstvo Osnovne škole "Kiseljak I" odlučili su bojkotirati nastavu zbog 16 godina dugog ignoriranja prava i potreba učenika te škole.

Ta škola, koja radi po bosanskom nastavnom planu i programu, za razliku od susjedne škole koja radi po hrvatskom planu i programu, nema priliku svojim učenicima pružiti adekvatno obrazovanje i odgovoriti na sve njihove potrebe.

"Prvo s čime Vas želimo upoznati je ne izvođenje nastave Tjelesnog odgoja u školi u Kiseljaku koja radi po bosanskom NPP već 16 godina jer nam OŠ „Kiseljak“ koja radi po Hrvatskom NPP nedaje dovoljno prostora u fiskulturnoj sali. Nadležno Ministarstvo obrazovanja SBK-a u propisanim nastavnim planovima za osnovne škole ovog kantona broj:01-38-480/17 od 28.04.2014. godine, na strani 258 do 276 za VI do IX razred je jasno propisalo obaveznost i svrsishodnost izučavanja predmeta Tjelesni i zdravstveni odgoj u osnovnim školama SBK-a. Od 2001. godine traje agonija koja podrazumijeva organizovanje izvođenja redovnog nastavnog procesa u OŠ „Kiseljak 1“ - PŠ Kiseljak, jer evo šesnaesta godina od kako učenici u ovoj školi ne mogu kao i njihovi vršnjaci izučavati predmet Tjelesna i zdravstvena kultura/odgoj, koji u osnovnoj školi predstavlja temelj psihofizičkog razvoja učenika.", navodi se u dopisu koji je adresiran na, između ostalih, Ministarstvo obrazovanja SBK, koje je, tvrde iz Osnovne škole "Kiseljak I", upoznato sa ovim problemom, ali ga godinama ignoriraju.

"Odgojni ideal kome se teži od postanka čovjeka ima potrebu svestranog i harmonijskog razvoja ličnosti. Odgojni ideal zahtjeva tjelesni odgoj kao ključno odgojno područje baš zbog toga što se njime njeguju, razvijaju i unapređuju tjelesna konstitucija, psihofizičke sposobnosti i zdravlje kao bitne odlike ljudskog bića. Osnovni cilj tjelesne kulture i odgoja jeste da se učenici osposobe za primjenu teorijskih i motoričkih znanja koja omogućuju samostalno tjelesno vježbanje radi većeg kvaliteta života."

Prostor u lokalnoj fiskulturnoj sali nije sporan kada je u pitanju izvođenje nastave za učenike koji pohađaju školu po hrvatskom nastavnom planu i programu, za razliku od bošnjačkih učenika.

"Postavlja se pitanje zašto onda učenici u Kiseljaku 16 godina ne mogu na adekvatan i propisan način pristupiti izvođenju nastave iz ovog važnog predmeta, dok u isto vrijeme učenici koji nastavu pohađaju po hrvatskom planu i programu imaju sedmično čak tri časa tjelesne i zdravstvene kulture. Ta činjenica se najčešće i navodi kao razlog nedostatka termina u fiskulturnoj dvorani za naše učenike. Iz toga se može zaključiti da za hrvatsku djecu ima mjesta u Kiseljaku, a za bošnjačku NE", stoji u dopisu kojeg potpisuje direktor Osnovne škole "Kiseljak I" Nermin Merhemić.

Već 16 godina direktori Osnovne škole "Kiseljak I" Bilalovac na različite načine pokušavaju riješiti ovaj problem, ali sve je, tvrde rukovodstvo škole i roditelji učenika, do danas ostalo na praznim obećanjima.

Osnovna škola "Kiseljak I" je pokrenula inicijativu za izgradnju fiskulturne sale u sklopu zgrade prijeratnog vrtića, koja se danas koristi za izvođenje redovne nastave. Urađeno je idejno rješenje i pokrenuta je procedura za dobijanje urbanstičke saglasnosti u općinskoj službi. Međutim, taj projekat nije naišao na razumijevanje unutar Općine Kiseljak, koje čak, smatra rukovodstvo škole, opstruira tu inicijativu.

U školskoj 2016/17. godini u rješavanje ovog problema uključuje se Vijeće roditelja i na svojoj sjednici održanoj 08.06.2017. godine, donosi Odluku da više "ne mogu slušati lažna obećanja, da neće dozvoliti da se njihova djeca tretiraju kao manje bitna od druge djece, da nisu građani drugog, trećeg... reda i da nastava u Kiseljaku neće početi dok se ovaj problem konačno ne završi."  

"Pošto se ovakav odnos i segregacija prema  našim učenicima, roditeljima i nastavnicima, predložili smo  nadležnom ministarstvu da za PŠ Kiseljak iz Nastavnog plana i programa izuzme predmet Tjelesna i zdravstvena kultura/odgoj. Obzirom da je Ministarstvo obrazovanja upoznato sa dugogodišnom agonijom oko ovih za nas nerješivih problema, a pritom ne poduzimaju ništa sve ove godine, stiče se utisak da daje prećutnu saglasnost i smatra da našim učenicima u Kiseljaku ne treba ni fiskulturna dvorana, ni nastava TIZK koja se za učenike hrvatske nacionalnosti nesmetano odvija nekoliko metara dalje od njih. Također Vas obavještavamo da je Vijeće roditelja donijelo odluku da bojkotuju nastavu od ponedjeljka, 04.09. do ispunjenja njihovih zahtjeva", navodi se.

"I BOŠNJAČKA DJECA ŽIVE U KISELJAKU I TRAŽE ISTA PRAVA KOJA IMAJU I OSTALI UČENICI KOJI NASTAVU POHAĐAJU NA TERITORIJI OPĆINE KISELJAK", zaključuje se u dopisu.

BIR.ba

Rate this item
(1 Vote)