Počela ekshumacija na lokalitetu Korićanske stijene Istaknuto

08 Sep 2017

Na širem lokalitetu Korićanske stijene, na planini Vlašić, po nalogu Tužilaštva BiH i uz naredbu Suda BiH, započet je proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima žrtava ubijenih na Korićanskim stijenama, 21. augusta 1992. godine, javlja Anadolija.

Na terenu se nalazi istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, koji u koordinaciji sa postupajućim tužiteljem, koordinira proces ekshumacije i potrage za posmrtnim ostacima.

Radi se na ekshumaciji na izuzetno nepristupačnom i složenom terenu.

U procesu ekshumacije sudjeluju službenici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar specijalista sudske medicine, policijski službenici nadležne policijske stanice, kao i potrebni radnici.

Tužilaštvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama, sudjeluje u procesima ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH.

Istražitelji Instituta za nestale osobe BiH su još 20. jula Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnijeli zahtjev za ekshumaciju, te upozoravali da bi moglo doći do premještanja posmrtnih ostataka, pošto lokaciju na kojoj se nalaze niko nije obezbjeđivao.

(AA)

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo