Logo
Print this page

U kompleksu Kovači održan okrugli sto o herojima odbrambenooslobodilačkog rata

, Published in BiH Featured

Okrugli sto "Devet heroja odbrambenooslobodilačkog rata" održan je danas u memorijalnom kompleksu Kovači, u sklopu manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2017".

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo istakao je da će o svakom od devet narodnih heroja pojedinačno govoriti komandanti i saborci, te da su im pojedinci rekli da je to trebalo učiniti i ranije ali da je "vrijeme učinilo svoje".

Dodao je da su jučer upriličili prijem za članove porodica tih heroja s kojima su razgovarali o načinima za očuvanje sjećanja na njih.

- Želimo da pokažemo da to herojstvo nikada ne umire, da će ti heroji ostati u sjećanju i da posebno treba raditi na edukaciiji mladih generacija o njima - rekao je Fišo.

Predsjednik Koordinacije boračkih udruženja ARBiH Šerif Patković naglasio je da je u Bosni i Hercegovini samo devet boraca odlikovano najvećim ratnim priznanjem - Ordenom heroja oslobodilačkog rata, ali je još vrlo malo ljudi zna njihova imena.

- Cilj ove manifestacije je da ih se sjetimo i da upoznamo nove generacije o njihovim djelima, jer je njihovo djelo ono što danas živimo a to je država Bosna i Hercegovina - kazao je Patković.

Devet dobitnika Ordena heroja oslobodilačkog rata su: Adil Bešić, Enver Šehović, Hajrudin Mešić, Izet Nanić, Mehdin Hodžić, Midhat Hujdur, Nesib Malkić, Safet Hadžić i Safet Zajko.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB