Protesti za rješavanje problema vode u Sarajevu

11 Sep 2017

Vode u Kantonu Sarajevo neće biti ukoliko građani ne pokažu da im je stalo. Pitka voda je naše osnovno pravo - poruka je koju su organizatori protesta, udruženja "Jedan grad, jedna borba", "Eko akcija" i građanska inicijativa "Borba za život", poslali danas ispred zgrade Kantona Sarajevo.

Predstavnik "Eko akcije" Anes Podić istakao je da su razlog okupljanja sve češće redukcije, premda u Sarajevu ima sasvim dovoljno vode. Iako je odziv građana bio manji, Podić je najavio da će se okupljati i u narednim danima.

Također je dodao da će Vlada i Skupština Kantona Sarajevo ove godine uzeti 40 miliona kratkoročnih kredita za predizborne projekte, dok se kredit za sanaciju vodovodne mreže čeka jako dugo.

- Iako je kredit odobren, nema garancija da će novac biti utrošen na sanaciju - poručio je Podić te dodao da su do sada organizirali nekoliko javnih rasprava i slali zahtjeve i prijedloge poslanicima, ali da nikada nisu dobili odgovor.

Također je dodao da Skupština Kantona ima mehanizme da proglasni vanredno stanje zbog redukcija ili da preusmjeri sredstva za sanaciju, ali da to iz nekog razloga ne žele učiniti.

(FENA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo