Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Obraćanje Reisu-l-uleme na svečanosti u povodu Nacionalnog dana Kraljevine Saudijske Arabije

, Published in BiH Featured

Večeras je u hotelu Hills održana svečanost u povodu Nacionalnog dana Kraljevine Saudijske Arabije na kojoj su prisustvovale brojne zvanice iz javnog, političkog i kulturnog života BiH.

U svom obraćanju ambasador Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah Moeminah istakao je dugogodišnju saradnju Kraljevine Saudijske Arabije i BiH, podsjećajući da je njegova zemlja bila među prvima koje su podržale nezavisnost BiH, suverenitet i stabilnost, uvažavajući njen identitet koji se ogleda u multietičnosti i multikonfesionalnosti.

Prisutnima se obratio i reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović, kao počasni gost, čije obraćanje objavljujemo u cijelosti:

Dame i gospodo, esselamu alejkum i dobro vam večer.

Čini mi posebnu čast što imam priliku obratiti vam se ovim svečanim povodom. Meni i Islamskoj zajednici ukazali ste posebnu počast ovim vašim gestom. Ovo je samo još jedan dokaz naše dobre saradnje.

Prije svega želim još jednom da Kralju Selmanu bin Abdulazizu Al Saudu, prijestolonasljedniku emiru Muhamedu bin Selmanu bin Abdulazizu Al Saudu i ministru hadža dr. Muhamed Saleh bin Taher Bentenu i brojnim drugim institucijama i građanima Kraljevine čestitam na besprijekornoj organizaciji ovogodišnjeg hadža. Naše hadžije i naš Ured za hadž imaju samo riječi hvale za svoje domaćine.

Također, koristim ovu priliku da se Saudijskoj Arabiji i njenom narodu, a posebno Vama, poštovani ambasadore, još jednom zahvalimo za podršku koju ste pružali i koju pružate našoj domovini. Naročito smo zahvalni na podršći koju pružate Srebrenici i svim njenim građanima bez obzira na nacionalnost. Preživjele žrtve genocida zaslužuju posebnu pažnju tokom čitave godine i ne samo na dan dženaze u Potočarima.

Donacije koje Saudijska Arabija ulaže u obrazovni sistem BiH su najbolja investicija za našu bolju budućnost. Nadamo se da će uspješna realizacija izgradnje univerzitetske biblioteke biti samo jedan od tih projekata i da će ih biti i više.

Mi znamo da Saudijska Arabija posljednjih godina ulaže jako puno u obrazovanje i da se kroz stateški projekat Vizija 2030 planira izgradnja čitavih univerzitetskih gradova. To je prilika za saradnju i sa našim univerzitetima i akademskom zajednicom.

Ove godine Bosnu i Hercegovinu je posjetio značajan broj turista iz Saudijske Arabije koji su imali priliku upoznati se sa ljepotama naše domovine i gostoprimstvom njenog naroda. Saudijci su svugdje u svijetu rado viđeni turisti i investitori. Nadam se da će i naša država uraditi više kako bi se olakšao dolazak turista i kako bi se stvorila povoljnija klima za investiranje.

Vaše ekselencije, poštovani prisutni,

Mi Bošnjaci sebe doživljavamo kao narod koji je most između Istoka i Zapada. Mi smo evropski narod koji je svoju duhovnost crpio iz islamskog civilizacijskog kruga. Pravedna borba ovog naroda za očuvanje multietničkog i multireligioznog karaktera bosanskog društva i države je ujedinila podjednako naše prijatelje i na Istoku i na Zapadu. Također, ni oko jednog pitanja kao oko nastojanja da se Bošnjaci zaštite od genocida muslimanski svijet nije bio tako ujedinjen.

Danas, ne samo muslimanskom svijetu nego i čitavom čovječanstvu treba više vjere u naše jedinstvo u humanizmu i univerzalnim vrijednostima. Devedesetih godina smo tvrdili da se zlo podivljalih nacionalizama koji raspiruju podjele među ljudima treba poraziti ili će se proširiti svijetom. Mnogi to tada nisu shvatili.

Bosna je imala taj usud da se preko nje prelamaju svjetske krize. Ovdje je počeo Prvi svjetski rat. Zato bismo mi željeli vidjeti kako Bosna postaje paradigma nekih novih odnosa u svijetu. Odnosa koji neće počivati na podjelama nego na razumijevanju i saradnji.

Mi smo realni i znamo da u svijetu globalnih interesa to nije lahko postići, ali to ne znači da mi nemamo pravo na taj svoj san. Na nama je da pravimo male korake ka tom boljem svijetu za buduće generacije. Neka Bosna i Hercegovina bude mjesto na kojem se susreću Istok i Zapad, a ne mjesto njihovih sukobljavanja.

Na kraju čestitam vam ovaj osamdesetsedmi Nacionalni dan Kraljevine Saudijske Arabije uz molitve Uzvišenom da vašu domovinu sačuva svakog zla i da prijateljstvo naše dvije države i naroda obaspe svojim blagoslovom.

Rate this item
(1 Vote)