Žene Srebrenice: Oslobađajuća presuda Oriću očekivana Istaknuto

11 Okt 2017

Članice Udruženja građana "Žene Srebrenice" i danas su se kao i svakog 11. u mjesecu okupile na protestima u Tuzli, kako bi mirnom šetnjom podsjetile domaću i svjetsku javnost na stravične zločine počinjene tokom proteklog rata u BiH, te zatražile istinu, pravdu i kažnjavanje zločinaca.

Prema ustaljenom protokolu okupljanje je počelo na Pingi u 12 sati, a kolona je nastavila do Gradske česme, odnosno do Trga žrtava genocida Srebrenice.

Žene Srebrenice i danas izražavaju nezadovoljstvo procesom ekshumacije i identifikacije tijela žrtava, te hapšenjem i procesuiranjem ratnih zločinaca.

Potpredsjednica Udruženja Žene Srebrenice, Nura Begović, istaknula je da je njena majka ali i mnoge druge majke umrle nedočekavši da ukopaju svoje najdraže.

Prokomentirala je i oslobađajući sudsku presudu komandantu odbrane Srebrenice, Naseru Oriću, potcrtavši da je očekivana.

-Red je da prestane hajka na Nasera Orića, on nije trebao biti ni u Haagu. Ja mislim da ovo sve radi politika, pogotovo kada mi iz Srebrenice gledamo na to, izgleda politički da se pokušavaju izjednačiti zločini i da se pravi zločinci skrivaju, kazala je Begović.

„ Ženama Srebrenice“ na današnjem mirnom protestu u Tuzli pridružile su članice Aktiva žena Medžlisa IZ Bosanski Šamac, Odžak, Udruženja žena Tuzle, Asocijacije žena SDA Tuzla, kao i građani Tuzle.

(FENA)

Ocijeni
(2 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo