Logo
Print this page

Elaborat predat nadležnim institucijama Kantona Sarajevo

, Published in BiH Featured

RODITELJI DJECE SA POTEŠKOĆAMA ODGOVORILI NA PITANJE “GDJE JE MOJA ŠKOLA“

(Sarajevo, 12. oktobar 2017) Predstavnici Savjeta roditelja EDUS-a jučer su nadležnim institucijama Kantona Sarajevo predali Elaborat kojim se obrazlaže inicijativa i predlaže plan za osnivanje Naučnog centra za podršku inkluziji, kao osnovnog koraka u procesu sistemskog jačanja inkluzivnih praksi u Kantonu Sarajevo. Inicijativa i sam Elaborat su proizašli iz kampanje “Gdje je moja škola?”, koju su pokrenuli roditelji čija djeca su u septembru mjesecu ostala bez adekvatnog stručnog rada, a zbog neriješene sistemske podrške naučnom programu organizacije EDUS-Edukacija za sve, koji se uspješno provodio ranijih sedam godina.

Predloženi Naučni centar bi imao trostruku funkciju: pokazna predškolsko-školska ustanova, resursni centar za obuku stručnjaka i roditelja te naučno-istraživački centar. Nakon što bi se izvršila sistematska doedukacija stručnog osoblja redovnih i specijalnih škola, osnovna uloga ovog centra bila bi stalno unaprjeđenje inkluzivnog obrazovanja kroz diseminaciju znanja o najnovijim naučno-dokazanim praksama. Zamišljeno je da Naučni centar bude povezan sa univerzitetom, čime bi se obezbijedila kontinuirana praktična edukacija studenata i primjena najboljih praksi.

“Mnogi od nas roditelja smo proveli brojne neprospavane noći nekoliko posljednjih mjeseci, pokušavajući iznaći rješenja kojima bi se našoj djeci omogućio pristup obrazovanju i zato se nadamo da će ovaj naš prijedlog biti ozbiljno razmotren i prihvaćen, prije nego se okrenemo ka drugim pravnim sredstvima“, rekla je predsjednica Savjeta roditelja, Senada Bajrović.

Zbog velikog interesovanja roditelja i stručnjaka iz regiona i šire, ovakav centar bi već na samom početku rada imao potencijal da bude regionalni centar sa izvorima samoodrživosti. Inače, podneseni veoma iscrpni Elaborat su u saradnji sa stručnjacima EDUS-a, napravili sami roditelji, među kojima su stručnjaci iz oblasti zdravstva i obrazovanja, pravnici, politolozi i ekonomisti, a upućen je ka Vladi KS, Kantonalnim ministarstvima obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi i finansija te predsjednici Skupštine Kantona Sarajevo i svim zastupnicima u Skupštini. Predložena lokacija za Naučni centar je trenutno prazna zgrada osnovne škole na Grbavici, ispred koje su se roditelji kampanje “Gdje je moja škola?” slikali sa djecom prethodnog vikenda i na taj način pokazali koliko su jedinstveni u svojoj borbi, te sa velikim nestrpljenjem iščekuju da se u praznim prostorijama škole začuje dječija graja.

 

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB