Kurbani za 45.000 sirijskih izbjegličkih porodica Istaknuto

07 Nov 2017

Muslimansko dobrotvorno društvo "Merhamet" doniralo je 121 tonu kurbanskog mesa za 45.000 sirijskih izbjegličkih porodica koje su stacionirane u Siriji u blizini granice s Republikom Turskom.

Ovo društvo već četiri godine pomaže sirijske izbjeglice koje su utočište našle u izbjegličkim kampovima u Turskoj i na prostoru Sirije i do sada je donirao oko 500.000 kilograma mesa, saopćeno je danas iz "Merhameta".

Ovogodišnju akciju "Merhamet" je uspješno proveo s partnerskom organizacijom AFAD iz Turske te je meso, koje je brodom stiglo iz Australije u tursku luku Mersin, dopremljeno u AFAD-dovu bazu na sirijsko-turskoj granici, odakle će biti distribuirano i podijeljeno sirijskim porodicama.

Svaka od 45.000 porodica kojima je pomoć namijenjena dobit će po tri kilograma mesa, 7.500 kurbana namijenjeno za sirijske izbjeglice, osigurano je tokom ovogodišnje akcije "Kurban", koju "Merhamet" provodi u saradnji s "Merhametom" Australije.

Predsjednik Humanitarne organizacije "Merhamet" MDD Hajrudin Šahić napomenuo je da je ova donacija osigurana zahvaljujući solidarnosti građana Bosne i Hercegovine koji su donirali kurbane za izbjeglice iz Sirije.

Logističku pomoć "Merhametu" u provođenju ove akcije pružila je Ambasada Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj i ambasador Bakir Sadović, a 2013. godine "Merhamet" je u Turskoj proglašen kao najbolja strana humanitarna organizacija. Godinu dana ranije, takva nagrada uručena je UNICEF-u.

(FENA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo