Logo
Print this page

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica za ratni zločin u Kalinoviku

, Published in BiH

Optuženi Dalibor Krstović tereti se za ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtve bošnjačke nacionalnosti u Kalinoviku 1992. godine, saopštili su iz Tužilaštva BiH, prenosi agencija Anadolija (AA).

Tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Krstovića, rođenog 2. maja 1972. godine u Sarajevu, nastanjenog u Beogradu, državljanina BiH i Republike Srbije. Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH postupao protivno odrebama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

On se tereti da je, za vrijeme širokog i sistematskog napada vojske, policije i paravojnih formacija na bošnjačko stanovništvo na području Kalinovika, u svojstvu pripadnika Vojske RS, došao do škole u Kalinoviku u kojoj su bili zatočeni uglavnom žene i djeca bošnjačke nacionalnosti sa područja Kalinovika, Gacka i drugih mjesta. Iz škole je izveo žrtvu, ženu bošnjačke nacionalnosti, kojoj je zaprijetio da će je u slučaju opiranja silovati ili ubiti njenu djecu, koja su bila zatočena u istom objektu, te nakon toga nad žrtvom počinio silovanje i seksualno zlostavljanje, nakon čega je omogućio još jednom vojniku da siluje oštećenu žrtvu.

Iz Tužilaštva navode da se optuženi tereti da je počinio kazneno djelo-zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH, te da je optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH provodi istrage u većem broju predmeta, a koje se odnose na ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja žrtava u svim krajevima BiH, kao posebno teških ratnih zločina sa teškim posljedicama.

(AA)

 

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB