Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Povratnička porodica Herceglija iz Rogatice: Uprkos napadima na imovinu ostajemo ovdje

, Published in BiH Featured

Nedžad Herceglija iz sela Bjelogorci kod Rogatice, čije su tri krave uginule nakon što su otrovane prošlog petka, uprkos svemu želi ostati u mjestu povratka i nastaviti živjeti od svog rada kako bi obezbijedio egzistenciju svojoj djeci.

Nedžad se sa suprugom Hajrom i četvero djece vratio u Rogaticu, ali je po povratku imao narušene odnose sa komšijama srpske nacionalnosti.

Prošlog petka u voćnjaku, nedaleko od kuće, njihove tri krave uginule nakon što su konzumirale vještačko đubrivo. Herceglije vjeruju da se iza svega krije međunacionalna mržnja i komšija koji je prije nekoliko godina kupio kuću u selu.

“Trovanje se desilo najvjerovatnije što nas ne mogu istjerati odavde. To vidim kao nacionalizam”, izjavio je Herceglija.

Na pitanje da li je bilo nagovještaja da će do toga doći, kazao je da je dan prije trovanja njegovo dijete snimilo prijetnje komšinice koja je, kako je kazao, prizivala krave da ih otruje.

”Dijete je to snimilo na 20 metara jer nije smjelo da joj priđe. Tu noć je to odradila, da li ona ili njen muž. Tužilaštvo će valjda poduzeti mjere i istražiti ko je i šta je”, rekao je Herceglija.

Uprkos napada na imovinu koja mu znači život i opstanak, Nedžad ne planira napustiti svoj dom.

”Ostajem i moji korijeni ovdje ostaju - moja žena, djeca i unučad ako Bog da”, poručio je.

Njegova kćerka Neira (19) bila je ta koja je zatekla uginule krave kako leže na njihovom imanju nedaleko od kuće. U izjavi za AA je ispričala da je po dolasku pored krava primijetila ureu, vještačko đubrivo, koje je uzrok uginuća.

”To nije naše gnojivo, već gnojivo koje su nam posuli. To je naša livada blizu njihove kuće. Prepala sam se, nisam znala šta se dešava”, ispričala je Neira.

Probleme sa komšinicom i njenom porodicom je imala odranije a, kako je kazala, dobijala je prijetnje na putu do škole zbog čega je u martu ove godine napustila školovanje.

”Odozdo je šuma, a šuma nema svjedoka tako da nisam smjela i morala sam (školu) napustiti iz sigurnosnih razloga”, rekla je Neira.

”Radimo, borimo se. Gojimo svoje krave, ovce. Šta god možemo radimo da imamo, da mi se mogu brat i sestra školovali kada sam morala napustiti”.

Nedžadu i njegovoj porodici ostala je jedna krava i dvoje teladi, a dva dana od trovanja od ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića dobio je dvije krave.

Porodicu Herceglija danas je posjetio i potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić koji je poručio da ona zaslužuje veću pažnju koju će, obećao je, i dobiti.

“Ovo nije poruka suživota i tolerancije za koju želimo da bude poruka Rogatice i svakog drugog mjesta. U Rogatici smo od početka procesa povratka imali dobre uslove, dobre međuljudske, međukomšijske, međunacionalne odnose. Ovaj incident baca sjenu na te odnose. Nadamo se da je samo jedan i da se više nikada neće ponoviti”, rekao je Salkić.

Od Herceglija je čuo da problemi sa komšijama traju već nekoliko godina, te je poručio da bi se u rješavanje problema na neki način trebala uključiti i Opština Rogatica.

Pozvao je sve građane BiH i šire da podržavaju proces povratka i ljude koji žive u povratničkim mjestima i da svi zajedno osude "one koji pokušavaju narušavati međunacionalne i međuljudske odnose".

Salkić je prije posjete porodici Herceglija razgovarao s načelnikom Opštine Rogatica Miloradom Jagodićem i komandirom Policijske stanice. Kako je kazao, načelnik Jagodić izražava punu podršku suživotu na tom prostoru, porodici kojoj je nanijeta šteta, a koju je obećao posjetiti uskoro.

"Ohrabren sam njegovim stavom, pristupom i vjerujem da će to tako i biti. Razgovarali smo s načelnikom i o nekim ekonomskim temama. Vjerujemo da zapošljavanje i otvaranje perspektiva za ljude i na ovom prostoru može biti put ka tome da ljudi imaju bolje odnose", poručio je Salkić.

Incident u selu Bjelogorci osudili su brojni zvaničnici među kojima i ministrica za ljudska prava Bosne i Hercegovine Semiha Borovac i njen zamjenik Predrag Jović koji su naglasili kako je poražavajuća i za svaku osudu činjenica da se i nakon više od 20 godina od okončanja rata povratnici suočavaju sa napadima, prijetnjama smrću te uništavanjem imovine, sa čime se suočava povratnička porodica Nedžada Herceglije.

(AA)

 

Rate this item
(1 Vote)