Fondacija u osnivanju „Cvijet Srebrenice“ dodijelila šest stipendija Istaknuto

06 Dec 2017

Fondacija u osnivanju „Cvijet Srebrenice“, dodijelila je šest stipendija učenicima i studentima iz Srebrenice, a vrijednost stipendije je 700 KM.

Na svečanosti uručenja stipendije koja je upriličena u Galeriji 11/07/95, Mensur Bektić, autor srebrenog „Cvijeta Srebrenice“, kazao je da je ovo treća dodjela stipendija od prodaje cvijeta, a cilj je pomoći djeci Srebrenice u njihovom školovanju.

Do sada je podijeljeno 29 stipendija u iznosu od po 700 KM, a Bektić je poručio svima koji žele da pomognu da se uključe u akciju kupovine cvijeta jer svi cvjetovi imaju certifikat koji će vremenom postati vrijedan.

- Naša je poruka da Srebrenica bez obzira na ono što je preživjela, djeca u njoj rastu, obrazuju se da budu dobri, vrijedni i pošteni ljudi - naglasio je Bektić.

Predsjednice udruženja „Majke Srebrenice“ i „Majke enklave Srebrenice i Žepe" Munira Subašić i Hatidža Mehmedović su navele da su izabrale djecu i studente koji su iz socijalno ugroženih porodica, koji su najbolji učenici i studenti i čiji roditelji žive u Srebrenici.

One su mišljenja da će sredstva biti dovoljna za osnovne troškove učenika i studenata, kao i troškove prijevoza.

Zamjenik načelnika Općine Srebrenice,Nermin Alivuković, čestitao je učenicima i studentima na dobijenim stipendijama, te zahvalio svima koji su se uključili u akciju kupovine srebreničkog cvijeta i time pomogli stipendiranje.

- Iako je u srebreničkom genocidu uništena čitava generacija intelektualaca, te se u ovom momentu Srebrenica bori s nedostatkom stručnih kadrova, ovo je direktan primjer kako i na koji način treba stimulirati djecu da studiraju, da stiču znanje kojim će pomoći oporavku i razvoju Srebrenice - kazao je Alivuković.

Da budu dobri učenici i studenti stipendistima je poželio i ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić, te Tarik Samarah, direktor Galerije „11/07/95/.

(FENA)

Ocijeni
(2 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo