Udruženje ˝Žene Srebrenice˝: Zatvaranje Haškog tribunala je velika greška Istaknuto

11 Dec 2017

Zbog zatvaranja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, preživjele žrtve genocida u Srebrenici, koje su se i danas kao svakog 11. dana u mjesecu okupile na mirnom protestu u Tuzli, izazile su žaljenje, iako navode da mnogim presudama nisu zadovoljni, javlja Anadolu Agency (AA).

˝Po zatvaranju suda u Hagu, sve će preći na lokalne sudove kojima mi ne vjerujemo. Imamo primjer sporazuma Tužilaštva BiH i srbijanskog tužilaštva o isporučivanju ratnih zločinaca za koje svi znamo da su u Srbiji i da su tamo našli utočište, ali koga je Srbija isporučila? Pogotovo ako se osumnjičenima za ratne zločine bude sudilo u Srbiji, tada naročito ne očekujemo pravdu˝, kazala je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja ˝Žene Srebrenice˝ koje sa parolama o kaznama za zločince, pravdi za preživjele žrtve i porukama o pronalasku nestalih svakog mjeseca organizira mirnu protestnu šetnju.

Prema riječima Ćatić, posljednja presuda Ratku Mladiću, kojom je doživotno osuđen, između ostalog, i za genocid u Srebrenici, ukazuje na to da je ˝Srbija nevina i da nije izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu˝.

Nura Begović, potpredsjednica Udruženja "Žene Srebrenice" ističe da je okončanje rada Haškog tribunala, čije je zvanično zatvaranje najavljeno za 31. decembar ove godine, velika greška.

"Još uvijek je rano da se nešto tako desi jer znamo da ima mnogo zločinaca na slobodi. Baš nema pravde za žrtve. Mi uglavnom nećemo odustati od insistiranja na pravdi i istini. Ja nikada neću odustati. Laboratorij Međunarodne komisije za traženje nestalih polako se seli iz Tuzle, a nas lijepo za to pripreme, kažu nam: ´Ne brinite se, ostat će to tu´. Kako slati DNK uzorke ubuduće? Mi smo se izborili da to bude ovdje i željeli bismo da s ovog skupa poručimo onima koji mogu nešto poduzeti da imaju obzira prema žrtvama", kaže Begović.

Navodi da ne žele više ratove i ubijanja, ni da nečija djeca ginu.

"Ko bi želio da ovako šeta i da stoji na ulici godinama ponavljajući da traži kosti svoje djece? Ovdje trebamo mir, bolju budućnost i da se zadovolji pravda˝, poručila je Begović.

 

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo