Logo
Print this page

Bramerc: Tužilaštvo nije dobilo dokaze da su stotine hiljada Srba bili žrtve

, Published in BiH Featured

Glavni haški tužilac Serž Bramerc izjavio je da, iako neki tvrde da su stotine hiljada Srba bili žrtve ratnih zločina tokom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, ni haško tužilaštvo, ni bilo koji drugi međunarodni sud nikada nisu dobili dokaze da je to tako.

“Nama u Tužiteljstvu i našim kolegama koji rade na nacionalnom nivou jako je stalo do pravde za srpske žrtve, kao što nam je stalo i do pravde za sve žrtve. Ali često izgleda da političari samo žele da iskoriste žrtve u političke svrhe”, rekao je Bramerc za “Večernje novosti”.

Na pitanje zašto niko nije osuđen za stotine hiljada protjeranih i ubijenih Srba tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, od Hrvatske, preko BiH do Kosova, Bramerc je rekao da su neki pojedinci procesuirani, ali da ima još postupaka koji se vode pred nacionalnim sudovima, naročito u BiH, gdje su u toku važni predmeti za zločine počinjene u Posavini i u Konjicu.

Bramerc je rekao da haško tužiteljstvo nije zadovoljno ishodom predmeta Ante Gotovine, Mladena Markača, Ramuša Haradinaja, Nasera Orića i Momčila Perišić, jer je, kako kaže, predočilo najbolje dokaze koji su bili na raspolaganju da su zločini počinjeni.

“Važno je da se kaže da smo u svim tim predmetima dokazali da su se zločini dogodili, tako da će materijal iz tih predmeta biti koristan nacionalnim tužiteljstvima ako budu željeli da nastave sa procesuiranjem tih zločina”, dodao je Bramerc.

Odgovarali su i visoki oficiri Armije RBiH

Odgovarajući na pitanje kako to da praktično niko nije odgovarao iz bošnjačkog vrha, s obzirom na to da je zločina bilo na svim stranama, Bramerc je podsjetio da je osuđen, između ostalih, načelnik Glavnog štaba Armije Republike BiH Rasim Delić za zločine koje su počinjeni pod njegovom komandom, te general Enver Hadžihasanović za zločine u srednjoj Bosni.

On je dodao da Sekretarijat Haškog tribunala trenutno vodi istragu o samoubistvu Slobodana Praljka, koji je popio otrov u sudnici, a zaključci istragwe bit će predočeni prije 31. decembra.

“S obzirom na to da je Praljak osuđen za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, možemo se samo nadati da ga niko neće slaviti kao nacionalnog heroja”, rekao je Bramerc.

Komentirajući sve dosadašnje smrti u Hagu, od Milana Kovačevića i Slavko Dokmanovića, preko Milana Babića, Slobodana Miloševića i Zdravka Tolimira, Bramerc je rekao da su neki od tih ljudi počinili samoubistvo, a drugi preminuli od bolesti ili starosti, te da se to “događa u svim pravosudnim sistemima u svijetu”.

On tvrdi da je standard medicinske njege koja se pruža pritvorenima u Hagu veoma visok.

Bramerc navodi da je zadovoljan radom Haškog tribunala i tužiteljstva u proteklih 24 godine i ističe da je ovaj sud “svojim presudama napisao veliki dio historije sukoba u bivšoj Jugoslaviji, kao i da je radio nezavisno i nepristrasno”.

“Mislim da je pravda ostvarena kroz postupke, ali uvijek kažem – ovo pitanje treba da bude postavljeno žrtvama”, rekao je Bramerc i dodao da ne misli da Haški tribunal direktno vodi ka pomirenju naroda u bivšoj SFRJ, ali da je utvrđivanje odgovornosti preduvjet za pomirenje.

 

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB