Logo
Print this page

Žene Srebrenice i danas u Tuzli podsjećaju na žrtve genocida i traže pravdu

, Published in BiH Featured

Članice Udruženja građana "Žene Srebrenice" i danas su se, kao i svakog 11. u mjesecu, okupile na protestima u Tuzli kako bi mirnom šetnjom podsjetile domaću i svjetsku javnost na stravične zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, te zatražile istinu, pravdu i kažnjavanje zločinaca.

Okupljene na Trgu žrtava genocida Srebrenice, s porukom "Istina nama, kazna zločincima“, žene Srebrenice i danas izražavaju nezadovoljstvo procesom ekshumacije i identifikacije žrtava, te hapšenjem i procesuiranjem ratnih zločinaca.

-Više od 20 godina se okupljamo, ista nam je poruka, borimo se za istinu i pravdu, da dođemo do posmrtnih ostataka najmilijih - poručuje predsjednica UG "Žene Srebrenice" Hajra Ćatić i dodaje da mnoge porodice to nisu dočekale.

 

-Boli nas što je identifikacioni laboratorij preseljen u Holandiju, ako nekoga nađu, moraju se uzorci slati u Holandiju i ko zna koliko će se čekati rezultati. Porodice nije niko pitao za to - ističe ona.

Apelirala je još jednom i na potrebu usvajanja zakon protiv negiranja genocida na nivou države.

Još se traga za 1.300 nestalih tokom genocida u Srebrenici.

Ženama Srebrenice na današnjem mirnom protestu u Tuzli pridružile su se članice Udruženja žena Tuzle, Asocijacija žena iz Srebrenika, Lukavca, kao i građani Tuzle.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB