U aprilu regionalna konferencija o restituciji u organizaciji Vakufske direkcije i Međureligijskog vijeća Istaknuto

06 Feb 2018

Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine 17. aprila 2018. godine u Sarajevu organizirat će regionalnu konferenciju pod nazivom „Restitucija imovine – iskustva, mogućnosti i rješenja“. Jednodnevna konferencija će se održati u okviru tradicionalne manifestacije „Dani vakufa u BiH 2018. godine“.

Cilj konferencije je aktualiziranje problematike restitucije i razmjena iskustava sa susjednim zemljama. Iskustvo zemalja iz okruženja u rješavanju ove problematike je veoma važno, te će zbog toga predstavnici nadležnih institucija iz susjednih zemalja, koje rade na poslovima donošenja i implementiranja zakona o povratu bespravno oduzete imovine vjerskim zajednicama i drugim fizičkim i pravnim licima, uzeti aktivno učešće na konferenciji. To će biti prilika za razmjenu iskustava o implementaciji zakona o restituciji i izazovima na ovom području kroz izlaganja predstavnika vlasti Bosne i Hercegovine, vjerskih zajednica i crkva, te učesnika iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore.

Pored predstavnika Ministarstva pravde BiH, kao resornog ministarstva u našoj državi za pitanje restitucije, očekuje se učešće nadležnih državnih i entitetskih ministarstava, državnih i entitetskih parlamentarnih zastupnika i međunarodne zajednice.

- Konferencija je dio aktivnosti koje Vakufska direkcija kontinuirano poduzima vezano za restituciju bespravno oduzete imovine. Bosna i Hercegovina još uvijek nije usvojila zakon o restituciji, te stoga imovina koja je oduzeta u proteklim društveno-političkim sistemima nikada nije vraćena izvornim vlasnicima, odnosno njihovim nasljednicima i pravnim sljednicima, saopšteno je danas iz Vakufske direkcije te istaknuto da je podršku organiziranju ove konferencije dao i Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na sjednici 25. januara 2018. godine.

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo