Zvizdić: Zaustaviti i sankcionisati demonstracije ideološke, nacionalne i vjerske mržnje Istaknuto

13 Feb 2018

Fotografija sa karnevala u Čapljini koja prikazuje postavku pokopa sačinjenu od tabuta, partizana, ustaša i imama i nišana sa imenom Željka Komšića izazvala je brojne reakcije u našoj zemlji. Svoju zabrinutost izrazio je i predsjedavajući Vijeća ministara BIH Denis Zvizdić.

- Izražavam zabrinutost i zgroženost zbog poruka mržnje, i etničke i vjerske diskriminacije koje su proteklog vikenda poslali pojedini ostrašćeni grđani Čapljine tokom manifestacije Velike maškare.

Njihova morbidna izvedba predstavlja nedopustiv akt koji vrijeđa žrtve, ruši dostojanstvo pojedinca i potiče strah, navodi Zvizdić i dodaje:
 
- U vremenu kada treba da težimo civilizacijskim vrijednostima koje su ugrađene i u evropsku konvenciju o ljudskim pravima i koje najjasnije osuđuju diskriminiranje po bilo kojoj osnovi, ovakvo ponašanje pojedinaca koji vrijeđaju dostojanstvo drugih i veličaju presuđene ratne zločince, predstavlja drzak, neciviliziran i zlokoban postupak.

Zvizdić navodi da očekuje od nadležnih institucija da u skladu sa zakonskim procedurama poduzmu sve potrebne radnje kako bi se zaustavile i sankcionisale ovakve demonstracije ideološke, nacionalne i vjerske mržnje.

BIR/Agencije

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo