Logo
Print this page

Čović koči potpis ugovora BiH i Islamske zajednice

, Published in BiH Featured

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac potvrdila je danas na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da potpisivanje sporazuma između Islamske zajednice i BiH blokira član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović.

Ona je to kazala odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika Denisa Bećirovića koji je ponovo danas pitao zašto država BiH još nije usvojila sporazum s Islamskom zajednicom, napominjući da je to već urađeno sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a to pitanje je regulirano i s Katoličkom crkvom.

Borovac je odgovorila da je Vijeće ministara BiH završilo sve u vezi s ovim sporazumom.
 
- Ovo govori da nisu svi ravnopravni u BiH. Vidimo da Islamska zajednica ne može ostvariti pravo koje mogu druge dvije vjerske zajednic – istakao je Bećirović.
 
BiH je zaključila međunarodne ugovore - Osnovni ugovor između Svete stolice i BiH i dodatni protokol na osnovu ovog ugovora još 2007. godine, te Osnovni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i BiH 2008. godine.
 
Na inicijativu Predsjedništva BiH i zaključkom Vijeća ministara BiH početkom 2011. je utvrđen identičan postupak zaključivanja ovog ugovora i s Islamskom zajednicom te su na toj osnovi vođeni pregovori za zaključivanje ugovora.

Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović postigli su dogovor, ali Dragan Čović koči potpis.

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB