Delegacija Austrijske biskupske konferencije i BK BiH kod Reisu-l-uleme Istaknuto

08 Mar 2018

U srijedu, 7. marta, se reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović sastao sa delegacijom Austrijske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH.

Delegaciju su predvodili kardinal Christoph Schönborn, predsjednik Austrijske biskupske konferencije i bečki nadbiskup i kardinal Vinko Puljić, predsjednik Biskupske konferencije BiH i nadbiskup metropolit vrhbosanski.

U srdačnoj atmosferi razgovaralo se o međureligijskom dijalogu u BiH i Republici Austriji te saradnji IZ u BiH i Katoličke crkve.

Nakon sastanka vjerski poglavari su se obratili prisutnim medijima.

Tom prilikom kardinal Puljić je istakao dobru institucionalnu saradnju sa Islamskom zajednicom u BiH, dok je kardinal Schönborn naglasio da Bosanci i Hercegovci predstavljaju model integracije u Republici Austriji.

Reisu-l-ulema je ovom prilikom izrazio svoju zadovoljstvo što je došlo do ovog sastanka te izrazio nadu da će se slični susreti organizirati i u budućnosti s ciljem jačanja saradnje među dvjema vjerskim zajednicama. Reisu-l-ulema je iskazao i nadu da će biskupi iskoristiti svoj uticaj kako bi prezentirali pravu sliku situacije u Bosne i Hercegovine i time pomogli njene EU integracije.

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo