Bošnjaci neće prisustvovati svečanoj sjednici povodom Dana Općine Srebrenica Istaknuto

08 Mar 2018

Predsjednik Skupštine općine Srebrenica Alija Tabaković izjavio je za Fenu da Bošnjaci neće prisustvovati svečanoj sjednici Skupštine 11. marta povodom Dana Općine, a nakon što su srpski odbornici nedavno donijeli odluku o dodjeli zlatne plakete predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku.

Tabaković smatra da odluka donesena na šestoj tematskoj sjednici povodom obilježavanja 11. marta i dodjele općinskih nagrada i priznanja nije u skladu sa zakonom, jer se, kako kaže, Komisija nije izjašnjavala o prijedlozima.

- Dobitnici nagrada su upitni kada je u pitanju aspekt zakonitosti. Nažalost, načelnik općine i srpske političke partije od svečane sjednice napravile su paradu srpske moći i sile u Srebrenici. Mi smo upozoravali načelnika i kolege odbornike da ne idemo u preglasavanje, nego da tražimo kompromis. Nacionalni balans bi trebao biti zadovoljen u smislu mirne političke situacije u Srebrenici - ističe Tabaković.

On navodi da su svi prijedlozi za neke od nagrada koji su Bošnjaci predočili povučeni i na Komisiji i na održanoj sjednici.

- Vrše se određeni pritisci da pojedini prisustvuju sjednici, svi koji budu prisustvovali, od Bošnjaka ili neko iz međunarodne zajednice i nekih ambasada, onda ne žele dobro Bošnjacima. Mi smo molili naše koalicione kolege da ne idu u tom pravcu i ovo je prvi put nakon rata da je došlo do preglasavanja – kazao je Tabaković.

Dodaje kako su to političke odluke te da ne prihvata vanzakonsko djelovanje.

-Nama svima treba svijesti o budućim odnosima i životu u Srebrenici. Svi trebamo učiniti da ti odnosi budu što bolji, jer nama valja poslije 11. marta živjeti. Kada su Bošnjaci bili većina u Skupštini nikada nije bilo preglasavanja i nikada nijedna nagrada nije donesena jednonacionalno - potcrtao je Tabaković.

Na pitanje da li je stabilna trenutna skupštinska većina u Srebrenici, Tabaković je kazao da u ovom momentu postoji koalicioni odnos sa SNDS-om i DNS-om.

- Nismo zadovoljni da nam se na ovakav način vraća. Vidjet ćemo u narednom periodu šta će biti, ono što je izvjesno je da moramo tražiti zajednička rješenja u interesu svih građana Srebrenice - zaključio je Tabaković.

(Fena)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo