Svečano otvorena Trebevićka žičara Istaknuto

06 Apr 2018

Na Dan Sarajeva, otvorena je Trebevićka žičara, 26. godina nakon rušenja tokom agresije na BiH i opsade Sarajeva.

Na otvaranju žičare bio je prisutan veliki broj zvanica iz regije i svijeta i bh. građana.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah  Skaka kazao je da nije pripremao govor za ovu priliku, već da želi biti emotivan.

- Dobro došli u Sarajevo, danas je Sarajevo centar regije. Nisam spremao govor, pričat ću ono što mi je na srcu, bit ću emotivan i previše ličan, ali takve današnje okolnosti mi to dozvoljavaju. Moram izraziti duboko poštovanje prema gradonačelnicima i delegacijama koji su danas s nama. Ovaj projekat se ne bi mogao realizovati da nije bilo divnih ljudi Maje Serdarević i Edmonda Offermana, i ovo je spomenik njihovoj ljubavi - kazao je na početku svog obraćanja gradonačelnik Skaka.

Donator Offermann rekao je da je priča o obnovi žičare počela prije 10 godina.

- To je bila 2008. godina kada sam napravio važan poziv, nazvao sam osobu koja je bila isto zainteresovana da rekonstruiše žičaru, a to je bio profesor Anto Domazet sa Ekonomskog fakulteta. Evo nas deset godina nakon toga i to je upravo rezultat tog telefonskog poziva. Da, mi možemo - kazao je Offerman.

Prisutnima se obratio i dugogodišnji radnik na žičari Muhamed Hamadžić, koji je suznih očiju rekao da je ovo njegov drugi rođendan.

Nakon svečanog otvaranje, upriličena je vožnja trebevićkom žičarom kako bi Sarajlije i gosti danas, 6. aprila, na rođendan grada, nakon 26 godina uživali u njegovim ljepotama posmatrajući ga iz zraka. Rad trebevićke žičare je 1992. godine prekinut usljed ratnih dejstava.
 
Instalacija žičare ima 33 kabine, kapacitet je 1.200 ljudi, a vozit će brzinom od pet metara u sekundi, što znači da će vožnja trajati oko sedam minuta. Kapacitet jedne kabine je 10 osoba, a nosivost je 750 kg.
 
Od polazne do krajnje stanice ima 10 stubova. Udaljenost između kabina je 150 metara, a može raditi i sa 50 posto kapaciteta. To znači da može voziti i sa 16 kabina, na trasi udaljenosti oko 300 m.
 
Horizontalna udaljenost je po sedam metara. Sajla, vučno i noseće uže, kao i zračni kabl (koji služi za komunikaciju između brdske i dolinske stanice) su najbolje kvalitete.
 
Rok trajanja žičare je 40 godina, što je i vrijeme planirano za standardnu eksploataciju, uz kontrolu i inspekcijski nadzor koji je obavezan izvršiti svake godine.
 
Građevinski radovi još traju i bit će dovršeni za oko dva mjeseca, ali trasa žičare ne zavisi od toga.

- Počast šehidima i poginulim borcima

Povodom 6. aprila u glavni grad BiH došle su brojne delegacije.

Gradonačelnik Abdulah Skaka i predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić jutros su položili cvijeće na šehidskom mezarju Kovači, te odali počast šehidima i poginulim borcima.

Odata je počast i cvijeće je položeno i na mezar prvog predsjedavajućeg Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.
 
Na šehidskom mezarju Kovači cvijeće su, također,  položili  predstavnici Vlade Federacije BiH, te delegacije Vlade Kantona Sarajevo i kantonalnih ministarstava, zatim kantonalne skupštine, gradskih općina, boračkih udruženja i organizacija i brojne druge delegacije.

BIR/Agencije

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo