Premijer Vlade Federacije BiH s delegacijom u posjeti Medžlisu IZ Orašje

07 Maj 2018

Medžlis Islamske zajednice Orašje posjetio je premijer Vlade Federacije Bosne i Hercegovine g. Fadil Novalić u pratnji s ministrom Ministarstva unutrašnjih poslova F BiH g. Aljošom Čamparom.

Goste su primili članovi Izvršnog odbora Medžlisa IZ Orašje na čelu s predsjednikom dr.sc. Mirsadom Arnautalićem i glavnim imamom Salim ef. Kanlićem.

Glavni imam je goste upoznao s vjerskim životom na ovom području, kao i s svojim radom u proteklom periodu, posebno se osvrnuvši na period Agresije na BiH kada je bio jedini imam u Bosanskoj Posavini i ovom dijelu Bosne. Predsjednik dr. Arnautalić je prisutnima iznio projekte koji su do sada realizirani na području ovoga Medžlisa kao i planove budućeg djelovanja.

Premijer i ministar su također upoznati s stanjem naroda na ovome području, problematikom radnih mjesta, odlaska mladih i drugim aktualnim pitanjima, gdje su iskazali svoje interesovanje i ponudili svoju pomoć koliko je budu u stanju pružiti. Nakon službenog dijela razgovora upriličeno je polaganje cvijeća na spomenike u gradskom parku, gdje su prisutni učenjem Fatihe iskazali poštovanje svim poginulim šehidima i borcima u Orašju.

Solarna elektrana Medžlisa IZ Orašje

U nastavku posjete razgovarano je o realizaciji određenih projekata bitnih kako za Orašje, tako i za cijelu općinu. Na kraju posjete gosti su imali priliku obići vakufske parcele, gdje je izgrađena jedna od najmodernijih solarnih elektrana, kao i zasade na plantaži bobičastog voća koja je urađena prema najmodernijim standardima koji se zahtijevaju. Ovim primjerom investiranja privatno-javnog partnerstva se šalje poruka da je neophodno razvijati projekte na oplemenjivanju vakufske imovine i njenom ekonomskom osnaživanju, a što u globalu predstavlja dobrobit za cjelokupnu zajednicu.

 

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo