Identifikovano samo jedno tijelo žrtava masovnih zločina u Bratuncu Istaknuto

11 Maj 2018
Veljaci - kolektivna dženaza Veljaci - kolektivna dženaza Foto: Radio BIR (arhiva)

U subotu 12. maja 2018. godine u Memorijalnom centru Veljaci, kod Bratunca, bit će klanjana dženaza i obavljen ukop Sabida Ibrahimovića, civilne žrtve zločina počinjenih na području Bratunca 1992. godine. Iako se još uvijek traga za oko 300 nestalih i ubijenih civila bratunačke opštine i čeka identifikacija brojnih pronađenih tijela, za ovogodišnju dženazu pripremljeno je samo jedno tijelo.

To je rečeno na press konferenciji održanoj u Tuzli, u četvrtak 10.maja 2018. godine. Novinarima su se obratili Elvir-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac i Admir-ef. Velić, predsjednik Organizacionog odbora Dvaneste kolektivne dženaze Bratunac.

Tokom obraćanja novinarima u prvi plan je stavljen problem sporih identifikacija, sa kojim se iz godine u godinu, u sve većoj mjeri suočavaju porodice žrtava. Bosna i Hercegovina je prema statistikama u samome vrhu po broju identifikovanih tijela u odnosu na broj pronađenih, međutim, porodice su izuzetno nezadovoljne, jer su svi uvjereni da se taj proces može intenzivirati.

Dženaze u odsustvu

-Bez obzira na činjenicu da imamo samo jedno identifikovano tijelo mi ćemo i ove godine dostojanstveno obilježiti Dane sjećanja na Genocid počinjen u Bratuncu i Podrinju, te klanjati dženazu i sjetiti se svih žrtava. Porodice ubijenih posljednjih godina sve su više zabrinute odnosom nadležnih institucija i organizacija, jer se zbog evidentnog nemara, došlo u poziciju da nemamo identifikacija. Ako se ovako nastavi narednih godina nećemo imati koga ukopati.

Islamska zajednica je donijela odluku da će se čak i u situaciji kada ne bude bilo identifikovanih tijela klanjati dženaza žrtvama zločina u odsustvu. Mi moramo u vremenu koje nam predstoji pronaći nove i efikasnije mehanizme kako da ubrzamo proces identifikacija, - kazao je Elvir-ef. Hodžić.

On je novinarima kazao da je u posljednje vrijeme u procesu identifikacije primjetna razlika pristupu žrtvama iz 1995. i onih od ranije.

-Potpuno je neprimjereno da se stvaraju razlike među ubijenima. Nama su sve žrtve podjednako važne, - zaključio je Hodžić.

U okviru manifestacije Dani sjećanja na Genocid, u prvoj polovini maja će u svim mjestima bratunačke opštine biti proučeni tevhidi i upriličeni skupovi kako bi se preživjeli sjetili svojih najmilijih:

-Centralni događaj je dženaza, koja će u subotu 12.maja biti održana u Veljacima, a Dani sjećanja će se nastaviti sve do 16.maja, kada će u Pirićima biti upriličen i zajednički iftar, - istakao je Admir-ef. Velić.

On je naglasio da će za dolazak na dženazu biti organiziran prijevoz iz Sarajeva, Tuzle, Brčkog, Zvornika, Srebrenice i brojnih drugih mjesta. Ispraćaj tijela iz Komemorativnog centra Tuzla planiran je u petak 11. maja 2018. godine, u 16.00 sati.

BIR.ba/BMG 

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo