Reisu-l-ulema Kavazović: Ramazan je prilika za preporod duša, ali i naših zajednica (AUDIO) Istaknuto

15 Maj 2018

Povodom mjeseca ramazana, koji nastupa sa večerašnjim zalaskom sunca, ramazansku poruku vjernicima uputio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović. Poruku prenosimo u cijelosti.

Ramazan zbog događaja koji su se u njemu desili zauzima posebno mjesto u kalendaru. U njemu je noć Kadra kad je počela objava Kur'ana. U tom odabranom mjesecu zrake Božijeg svjetla ogrijale su ljudsku dušu i srce, prosvijetlile razum i ukazale na put sreće i spasa. Potrebna nam je riječ Božja da progledamo, da u ljudima vidimo najbolje i da se s onima s kojim se ne slažemo nađemo zajedničku riječ.

Danas, kada sve više ljudi progovara jezikom nepovjerenja, potrebna nam je riječ Božija koja nam pomaže da progledamo i da se s onima s kojima se ne slažemo složimo okupimo zajedničke riječi. Zato draga braćo i sestre, provedimo ovaj mjesec uz posljednju Božiju objavu Kur'an, uz njene poruke i poduke. Za naše pretke je ovaj mjesec bio mjesec prilika i nade, mjesec u kojem su se posebno natjecali u dobru. Neka opet tako bude.

Posteći mi postajemo svjesni svojih slabosti, ali i granica. Ponovo oživimo naše džemate, ne pozivajmo druge u dobro riječima nego načim postupcima. Ramazan je prilika za preporod duša, ali i naših zajednica. Pokažimo solidarnost u našim mahalama, zajednicama i društvu.

Pozivam vas da preuzmemo zajedničku odgovornost za izbjeglice i migrante kojih je ovih dana sve više u našim državama i kasabama. Država mora ponuditi rješenje, a mi moramo preuzeti ljudsku solidarnost i pomoći prema svojim mogućnostima.

Želim svima sretne ramazanske dane, da u njima zaslužite božiji oprost i Božiju milost.

Ramazan šerif mubarek olsun.

 

Ocijeni
(2 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo