Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Erdogan turskoj dijaspori: Ako izgubite svoju vjeru i svoj jezik– izgubljeni ste

, Published in BiH Featured

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas boravi u Sarajevu. Na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu dočekao ga je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, nakon čega su u zgradi Predsjedništva održali sastanak i press konferenciju dok je njegova supruga prisustvovala otvaranju Klinike za hematologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

S Erdoganom u radnu posjetu BiH došli su i resorni ministri da sa bh. kolegama održe sastanke o nastavku saradnje i infrastrukturnim projektima.

Između ostalih tu su zamjenik premijera Republike Turske Hakan Cavusoglu, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar ekonomije Nihat Zeybekci, ministar sporta i omladine Republike Turske Osman Askin Bak, ministar kulture i turizma Numan Kurtulmus, ministar saobraćaja, pomorstva i komunikacija Ahmet Arslan i predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske (Diyanet) Ali Erbas.

Preko Goražda će se vjerovatno graditi jeftinija varijanta brze ceste

U prošloj godini trgovinska razmjena između naše dvije države se popela na skoro 800 miliona američkih dolara što je duplo više u odnosu na stanje prije četiri godine, poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović nakon sastanka sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom.

Najznačajniji projekat o kojem su danas razgovarali jeste izgradnja prstena između Sarajeva i Beograda. Izetbegović je kazao da studija izvodljivosti koju je uradila turska strana nije optimistična kada je u pitanju južni krak, nema dovoljno frekvencije preko Goražda.

"Tako da ćemo se vjerovatno morati odlučiti da idemo na nešto jeftiniju varijantu brze ceste", naglasio je Izetbegović.

Najavio je i tender već na ljeto kojim će se odrediti investicije odnosno graditelji. Rekao je da je danas potpisano i pismo namjere.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan posjetio je mezarje Kovači u Sarajevu i položio cvijeće na mezar prvom predsjedavajućem Predsjedništva nezavisne Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegović.

Bakir Izetbegović je prisustvovao šestom redovnom Kongresu Unije evropskih turskih demokrata (UETD) u Sarajevu, na kojem je počasni gost Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Republike Turske. U svom obraćanju Izetbegović je poručio da su Bošnjaci i Turci dugo zajedno, te da su pokušali da ih odvoje od njihove vjere, identiteta i ponosa, ali da nisu uspjeli. Okupljenima je Izetbegović poručio i da im je Bog poslao Erdogana, kojem trebaju pomoći da pobijedi prava strana.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u sarajevskoj Olimpijskoj dvorani "Juan Antonio Samaranch" Zetra, obratio se svojim sugrađanima koji su stgli velikim brojem autobusa i privatnih automobila iz zapadne evrope te onim koji žive u BiH.

Rekao je da je, dok slavne zemlje Evrope – koje inače za sebe tvrde da su kolijevka demokratije – padaju na ispitu, Bosna i Hercegovina je, omogućivši održavanje kongresa Unije evropsko-turskih demokrata u Sarajevu, pokazala da je istinska, a ne kvazi-demokratska zemlja.

“Narod u Bosni i Hercegovini je na ovaj način dokazao da vjekovno bratstvo između nas još uvijek traje i da će trajati i ubuduće.” - kazao je Erdogan i zahvalio se vlastima u BiH na početku obraćanja brojnim učesnicima kongresa u Zetri.

"Odavde se obraćam svoj našoj braći i sestrama u Evropi:
Da li smo za da budemo JEDNO?
Da li smo za da budemo VELIKI?
Da li smo za da budemo ŽIVI?
Da li smo za da budemo BRAĆA?
Da li smo za da svi zajedno dođemo do zasluženog mjesta u EVROPI?"

Osvrnuvši se na činjenicu da je veliki broj turaka koji žive izvan svoje domovine nosio naziv “gastarbajteri" sada su evropljani. Preporučio im je da po svaku cijenu prihvate državljanstvo zemlje u kojoj žive a da su u turskoj razvili različita rješenja, kako ti građani ne bi izgubili ni jedno od svojih prava u Turskoj.

Ako izgubite svoju vjeru i svoj jezik– izgubljeni ste

Međutim, poručio im je da pažljivo čuvaju svoju vjeru i svoj jezik. “Ako ih izgubite – izgubljeni ste.” upozorio je Erdogan.

Predstavio im je brojne olakšice koje administracija u turskoj i diplomatskim predstavništvima nastoji ostvariti za tu populaciju.

Najavio je da će novi sistem, koji je donesen ustavnim promjenama i potvrđen Šesnaestoaprilskim referendumom, u potpunosti uvesti u opticaj nakon izbora, 24. juna.

Na kraju je rekao da je ovaj glas iz Sarajeva predznak velike pobjede 24. juna.

Tokom današnje posjete predviđena je i šetnja Starim Gradom Sarajeva od Sebilja u pravcu Gazi Husrev-begove džamije, gdje će predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan klanjati akšam-namaz.

Radio BIR

 

Rate this item
(0 votes)