Tribina na temu : Obilježavanje Bajrama između tradicije i modernosti (AUDIO) Istaknuto

13 Jun 2018

Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH, Fondacija Mulla Sadr i Institut za izučavanje islamske tradicije Bošnjaka organizovao je tribinu na temu: Obilježavanje Bajrama između tradicije i modernosti.

Tribina je održana u Maloj Sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu a na tribini su svoja mišljenja, stavove poglede o ovoj temi iznijeli uvaženi autoriteti i renomirani profesori islamskih nauka, književnici i istraživači.

Bajrami su za muslimane oduvijek predstavljali posebne trenutke duhovne radosti, intime i porodične sreće i veselja. U bajramskim danima muslimani iskazuju svoju radost zbog pripadanja islamu i njegovim uzvišenim načelima.

Potrošačka industrija i kultura spektakla u Bajramu ne prepoznaje nikakvu duhovnu supstancu. Njeni protagonisti, štaviše, u Bajramu vide obični praznik lišen metafizičkog značenja koji nudi povod i priliku za opuštanje i nekontrolisani izljev najnižih emocija i strasti.

Zloupotreba Bajrama kao svojevrsnog muslimanskog simbola njihove kulturne i duhovne tradicije u bilo čije komercijalne interese društveno je štetna pojava koja iziskuje kritički odnos i (re)akciju vjerskih institucija i kulturnih udruženja i ustanova.

Na temu "Obilježavanje Bajrama između tradicije i modernosti" govorio je direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH mr. Nusret ef. Abdibegović.

Poslušajte izlaganje:

Radio BIR

 

 

 

 

 

Ocijeni
(3 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo