Logo
Print this page

Konjanici krenuli iz Sarajeva na 508. Dane Ajvatovice (VIDEO)

, Published in BiH Featured

Konjanici Konjičkog kluba "Hidalgo" krenuli su jutros iz At mejdana u Sarajevu da bi u nedjelju prisustvovali vjerskoj manifestaciji "508. Dani Ajvatovice", a ni kiša nije pokvarila raspoloženje.

Predsjednik Konjičkog kluba "Hidalgo" Muhamed Potogija kaže da tradicionalno odlaze na Ajvatovicu, a ove godine ide 40 konjanika iz BiH i inozemstva. Imaju i ženski dio ekipe, koje su odjevene u bosanske starinske nošnje.

- Za mene je ovo nezaboravno iskustvo, to treba doživjeti. Napunim akumulatore za narednu godinu - kaže Feni Potogija i ističe gostoprimstvo ljudi koji ih usput dočekuju i ugoste.

Odlazak na najpoznatije dovište u Evropi tradicionalno podržava Općina Stari Grad. Načelnik Ibrahim Hadžibajrić ispratio je jutros konjanike, a u izjavi novinarima naglašava važost održavanja tradicije i njegovanja sjećanja.

- Općina Stari Grad maksimalno podržava ovu manifestaciju. Nadam se da će i dalje godinama, upravo sa ovog mjesta, naši konjanici odlaziti na Ajvatovicu - kazao je.

Načelnik Hadžibajrić podsjeća da je pet godina i sam jahao, zajedno sa drugim konjanicima. Ističe čast koja mu je bila ukazana, posebno za 500. Ajvatovicu.

- To se mora doživjeti, osjećati duboko u srcu. Ako toga nema, onda je to najobičnije jahanje - naglasio je.

Konjanike je na At mejdanu jutros ispratio i reisu-l-ulema Islamske zajednice zu BiH Husein ef. Kavazović sa suradnicima te mnogobrojni građani. Konjanici su potom prodefilirali Sarajevom u narodnim nošnjama, sve do Zemaljskog muzeja BiH. Tamo su konji utovareni u odgovarajuća vozila i bit će transportirani do Fojnice. Od Fojnice preko Prokoškog jezera, planine Vranice i sve do Bugojna odnosno Prusca konjanici će jahati do odredišta.

Ovogodišnji 'Dani Ajvatovice' bit će završeni u nedjelju, 1. jula kad će kolone vjernika iz BiH i inozemstva krenuti put najvećeg dovišta muslimana u Evropi - Ajvatovice, gdje će biti organiziran prigodan vjerski program.

Muslimani iz cijelog svijeta svake godine posjećuju Prusac u znak sjećanja na Ajvaz-dedinu molitvu. Legenda kaže da je čuveni prusački alim Ajvaz-dedo klanjao četrdeset sabah-namaza, moleći Allaha dž.s. da stanovnicima Prusca podari vodu. Klanjajući je zaspao i usnio kako su se sudarila dva bijela ovna i kako se od siline tog sudara stijena na jednom mjestu razdvojila. Probudio se kraj raspukle stijene iz koje se pojavila voda.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB