Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Džamija u Milodražu ovjekovječena na poštanskoj markici

, Published in Magazin Featured

Generalni direktor “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo, Mirsad Mujić i generalni direktor Turske Pošte, Kenan Bozgeyik danas su u prostorijama Hotela Bristol u Sarajevu potpisali Protokol o saradnji u E – trgovini. Ovu uslugu BH Pošta uspostaviće zajedno sa Turskom poštom kako bi ravnopravno postala dijelom modernih usluga kojima danas pribjegava sve više korisnika.


Postavljena je platforma eCommerca BH Pošte, koja će se polako puniti i krenuti sa ponudom prema korisnicima. Turske pošte posjeduju ogromno znanje i iskustvo kada je u pitanju eCommerce. Prije više od šest godina uspješno su pokrenuli ovu usluge s ciljem da se, putem e-trgovine, osnaži tursko tržište i da se domaćim firmama pruži mogućnost za što bolji plasman vlastitih artikala.
Generalni direktor Turske Pošte, Kenan Bozgeyik izrazio je zadovoljstvo što je PTT mogao pomoći svojim iskustvom BH Pošti u borbi za ulazak na online tržište.
– Mi smo vaši prijatelji, ne samo poslovni saradnici – istakao je Bozgeyik i dodao da saradnja ove dvije pošte neće završiti samo na ovom projektu.
Generalni direktor BH Pošte, Mirsad Mujić iskazao je zadovoljstvo zbog nove mogućnosti za korisnike.
– E-trgovina mogućnost je i za domaće firme da svoje artikle plasiraju na inostrano tržište. Biće ovo jedan povoljan projekat, koji ćemo, nadam se, uz pomoć iskustva Turske Pošte podići na ravnopravan nivo sa ostalim uslugama – istakao je Mujić.
Danas je prezentovana i poštanska marka “Džamija u Milodražu” koja jpredstavlja zajedničko izdanje BH Pošte i Turske Pošte. Obe pošte prepoznale su značaj u tome da treba ostaviti trag budućim generacijama o ovoj džamiji i o ovom području, o suživotu, toleranciji, poštivanju drugog i drugačijeg.
– Milodraž je mjesto pomirenja, povjerenja, tolerancije i prihvatanja drugog i drugačijeg. Sultan Fatih, u čiju čast je i sagrađena džamija u Milodražu, naučio nas je da budemo ljudi, da poštujemo svoje i uvažavamo druge, da prihvatamo različitosti i donio jedinu ispravnu odluku. 1463. godine bosanskim franjevcima na polju Milodraž izdao je Ahdnamu, dokument o ljudskim pravima i slobodama. BH Pošta kao društveno-odgovorna kompanija uvijek će nastojati očuvati tradiciju, običaje, kulturu, spomenike i sve ono što Bosnu i Hercegovinu čini cjelovitom i ponosnom zemljom – naglasio je generalni direktor BH Pošte.

Milodraž je mjesto historije, običaja i tradicije, ljudskih prava i demokratije. Smješteno je na pograničnom dijelu općine Kiseljak.
Spominje se kao sjedište bosanskih kraljeva, gdje su u prvoj polovini 15. stoljeća primani dubrovački poslanici (Povelja kralja Tvrtka II Tvrtkovića iz 1421.). Značajno je da se 26.05.1446. godine na polju Milodraž dogodio historijski čin ujedinjenja BiH. Tog su se dana vjenčali kraljica Katarina Kosača i Stjepan Kotromanić, predstavnici dvije porodice, koje su vladale Bosnom i Humskom zemljom, a kasnije i Hercegovinom.

Kada je Sultan Mehmed Fatih – han u pobjedonosnom pohodu na kraljevinu Bosnu završavajući osvajanje 28.05.1463. godine odsjeo na ljetnom dvoru bosanskih kraljeva na Milodražu i tom prilikom je uručijo čuvenu Ahdnamu duhovnom vođi bosanskih kršćana fra Anđelu Zvizdoviću. Dolaskom Osmanlija na naše prostore dolazi i Islam i temelji prve džamije na Milodražu.
Na osnovu narodnih predaja ta džamija je imala oblik današnjeg šatora, koja nosi ime po sultanu Mehmed Fatihu. Kada je Sultan Mehmed Fatih – han u pobjedonosnom pohodu na kraljevinu Bosnu završavajući osvajanje 28.05.1463. godine odsjeo na ljetnom dvoru bosanskih kraljeva na Milodražu i tom prilikom je uručijo čuvenu Ahdnamu duhovnom vođi bosanskih kršćana fra Anđelu Zvizdoviću. Dolaskom Osmanlija na naše prostore dolazi i Islam i temelji prve džamije na Milodražu.
Na osnovu narodnih predaja ta džamija je imala oblik današnjeg šatora, koja nosi ime po sultanu Mehmed Fatihu.

(BIR)

Rate this item
(0 votes)