Logo
Print this page

Novogodišnji program: Hidžretska 1440. godina

, Published in BiH Featured

Centralna novogodišnja svečanost Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, poslije podne-namaza.

Program za Novu hidžretsku 1440. godinu u GHB džamiji vodio je hfz. Mensur Malkić, prvi imam GHB džamije. Nakon programa profesor Mustafa Spahić je govorio o hidžri, pojašnjavajući šta to hidžra jeste kroz razlaganje najvažnijih termina: mumin, muhadžir, iman (vjerovanje), islam (predanost), džihad (trud na Allahovom putu), iršad (potraga za najefektivnijim rješenjima), ihsan (primjena tih rješenja na najbolji mogući način), te iz toga mumin, muhadžir, mudžahid, musliman, muršid, mudžedid, mudžtehid i muhsin. "Dakle, hidžru izričito u ime Allaha putujući i približavajući se Allahu dž.š. preko imana, preko islama, preko naređivanja dobra i sprečavanja zla, pomoću dobrih djela i svog truda na Allahovom putu - čine mumini!" istakao je prof. Spahić.

Izdvojio je jedinstvo, povjerenje, solidarnost i saradnju kao presudne za uspjeh, indirektno povezujući hidžru sa aktuelnostima u BiH.

Mevlud, ilahije i kaside su izvodili Resul Alić, hfz. Hamza Lavić, Edin Hamzakadić, Zejd Svraka, Riad Subašić, Jasir Kovačević, Abdussamed Šljivar, Mirza Ganić.

Dovu je na kraju proučio hfz. Salih Halilović.

 

 

 

Rate this item
(5 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB