Simpozij OS BiH: Napad na kulturno naslijeđe je napad na identitet Istaknuto

11 Okt 2018

U Sarajevu je na simpoziju "Civilno-vojna saradnja vezana za zaštitu kulturnih dobara u kriznim situacijama i moguće posljedice" ukazano na potrebu jačanja svijesti o značaju zaštite kulturnih dobara u kriznim situacijama.

Simpozij je organizovalo Ministarstva odbrane BiH u saradnji s Uredom vojnog atašea Republike Austrije u BiH i nevladinom organizacijom “Werk“ iz Sarajeva. U svojstvu domaćina obratila se ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, i ukazala na važnost preventivnog djelovanja.

"Ministarstvo odbrane zato provodi edukaciju svojih uposlenika u cilju zaštite kulturnih dobara u našoj domovini ali i širom svijeta" - istakla je Pendeš. Podsjetila je da kulturna baština obuhvata kompletno kulturno naslijeđe a da je edukacija pripadnika oružanih snaga važna kako bi poznavali sve rezolucije Ujedinjenih nacija o zaštiti tog naslijeđa.

Simpozij je još jedan od događaja koji spajaju Bosnu i Hercegovinu sa Austrijom, rekao je austrijski ambasador Martin Palmer. Izrazio je nadu da će Austrija doprinijeti budućoj obnovi Doma Oružanih snaga kako bi mu bio vraćen stari sjaj.

Simpozij su pratili ili učestvovali brojni predstavnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, predstavnici Ambasade Republike Austrije u BiH i nevladine organizacije “Werk” iz Sarajeva, kao i brojni predstavnici akademske zajednice iz BiH i Republike Austrije, kao i predstavnici Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika.

Šef Ureda UNESCO-a za Bosnu i Hercegovinu Siniša Šešum je pozvao na borbu protiv napada na svjetsku kulturnu raznolikost, podsjećajući da je kulturno naslijeđe razarano u BiH ocjenjujući da se radi o napadu na identitet.

Cilj simpozija je jačanje svijesti o značaju zaštite kulturnih dobara u kriznim situacijama i povezivanje međunarodnih i domaćih predstavnika akademske zajednice, profesionalaca iz državne službe, oružanih snaga i nevladinih organizacija, kao i podsticanje edukacije iz ove oblasti.

Radio BIR

 

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo