100 godina od kraja I svjetskog rata: Svjetlošću protiv tame rata (AUDIO) Istaknuto

08 Nov 2018

Velika Britanija ove godine obilježava stotu godišnjicu od kraja I svjetskog rata. Inicijativi Ambasade Velike Britanije u BiH podršku će dati i Islamska Zajednica u BiH.

U subotu naveče će posebnom svjetlošću biti obasjane Gazi Husrev-begova biblioteka i Kuršumli medresa u Sarajevu. Inače, 11.11.2018. godine u 11h širom Velike Britanije zvučni signal crkvenih zvona će podsjetiti na kraj Velikog ili Svjetskog rata.

Dr. Dževada Šuško, šefica odjela za zapadni svijet pri Upravi za vanjske poslove i dijasporu za radio BIR je navela da i Islamska zajednica njeguje kulturu sjećanja na žrtve, naročito uzevši u obzir da je veliki broj muslimana i Bošnjaka stradao u toku Prvog svjetskog rata.

"Islamska zajednica u saradnji sa Međureligijskim vijećem je odlučila tim povodom osvijetliti dvije institucije nauke i kulture u kojima se izučava i tumači te širi poruka islama, odnosno mira birajući simboliku svjetlosti, nasuprot tame rata." - ističe Šuško.

Obilježvanje stote godišnjice od završetka I svjetskog rata biće upriličeno u subotu naveče u dvorištu Biblioteke i medrese.

Radio BIR

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo