Logo
Print this page

Od ZAVNOBiH-a do danas

, Published in BiH Featured

Bosna i Hercegovina danas proslavlja 75 godina od obnove državnosti naše zemlje. Na ovaj dan 1943. godine potvrđene su historijske granice koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, a naša zemlja je tada definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika tadašnje Jugoslavije.

Prijem povodom Dana državnosti bit će danas održan u zgradi Predsjedništva BiH, saopšteno je iz Predsjedništva. Organizatori prijema, koji će početi u 18 sati, su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Centralni događaj obilježavanja “75 godina ZAVNOBIH-a – Memorija budućnosti”, bit će održan u sarajevskoj Vijećnici u 20 sati. U programu koji režira Dino Mustafić, učestvovat će više od 70 bh. umjetnika i umjetnica, uključujući i Hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo.

Dan državnosti na Bobovcu

Nekoliko dobrotvornih, kulturnih i nevladinih organizacija obilježit će i ove godine Dan državnosti Bosne i Hercegovine, na Bobovcu, srednjovjekovnom gradu u blizini Vareša i Kraljeve Sutjeske.

Iz Organizacionog odbora ističu da se narodnim okupljanjem na Bobovcu, već uspostavlja tradicija manifestnog iskazivanje autentičnog narodnog senzibiliteta prema bosanskoj državi, bila ona iz prošlosti, srednjovjekovna, ZAVNOBiH-ovska ili današnja.

Organizatori okupljanja na Bobovcu povodom obilježavanja Dana državnosti BiH su Bosanska Zajednica Kulture 'Preporod', Hrvatsko narodno vijeće, La Benevolencija, Krug 99, MDD Merhamet, Srpsko građansko vijeće-Pokret za ravnopravnost, Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca, a pridružila su se i brojna planinarska i biciklistička društva.

Pod znakom pitanja je učešće pripadnika Oružanih snaga BiH na današnjoj manifestaciji na Bobovcu, nakon što je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš zabranila njihovo učešće.

Poruke ZAVNOBiH-a

Članovi radnog Predsjedništva ZAVNOBIH-a 25. i 26. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu donijeli su zajednički dokument koji je sadržavao osnovne postulate na kojima je buduća BiH trebalo da bude utemeljena.

“Danas narodi Bosne i Hercegovine kroz svoje jedino političko predstavništvo, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBIH), hoće da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska, i muslimanska i hrvatska, bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina, u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih: Srba, Muslimana i Hrvata”, jedan je od glavnih zaključaka zasjedanja ZAVNOBIH-a.

Danas, jednako kao i tada, ove riječi ne gube na značenju. Bez obzira na različite interpretacije, ni oni najuporniji u njima ne mogu pronaći ništa osim jasne i pravedne namjere da se svim stanovnicima ove male zemlje osiguraju jednaka prava, na cijelom njenom teritoriju, bez obzira na ime, vjersku opredijeljenost, nacionalnost ili bilo koju drugu različitost njenih stanovnika.

ZAVNOBIH ni danas nije prazno slovo na papiru, već plemeniti ideal kojeg smo nekada živjeli, a koji je, posljedično, svim stanovnicima BiH, kasnijom izgradnjom zajedničke južnoslavenske države, dao priliku da sigurno žive, da se školuju, liječe, da budu dio savremenog svijeta.

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB