Dan RS i kosti pod temeljima Istaknuto

27 Nov 2018
Dan RS i kosti pod temeljima Foto: Ilustracija (Masovna grobnica Jelovačka česma kod Vlasenice i grb RS)

U Banjoj Luci se danas održava sjednica Organizacionog odbora za proslavu tzv. „Dana Republike Srpske“ prvu od kako je Ustavni sud BiH osporio to obilježavanje 9. januara kao neustavno.

Pravnici i historičari upozoravaju i ranije su upozoravali da, ne samo da taj dan nije legalno obilježavati nego da je i taj entitet formiran nelegalno.

Univerzitetski profesor i akademik Smail Čekić izjavio je ranije na tribini posvećenoj historijskim činjenicama o 9. januaru, da je

"paradržavna tvorevina Srpska Republika formirana na nelegalan i nelegitiman način, kršeći ustavno-pravni sistem i teritorijalnu cjelovitost i jedinstvo Republike BiH, ugrožavajući ličnu i imovinsku sigurnost svih njenih građana".

Istina, entitetu RS je u međuvremenu obezbijeđena legalnnost potpisivanjem Dejtonskog sporazuma u četvrtak, 14. decembra, 1995. godine u Parizu.
Dejtonski mirovni sporazum danas je po mnogima prevaziđen i kritikuju ga uglavnom sve tri bosanske strane, mada se službena srpska politika iz Banja Luke protivi njegovoj promjeni, videći u tome rušenje entiteta, koja je kao pojam sporazumom formalno potvrđena.

Da su njihovi strahovi opravdani, i igra veoma proračunata potvrđuju i riječi dr. Suada Kurtćehajića koji navodi da taj entitet danas nema istu poziciju kakva je bila u vrijeme dejtonskih pregovora jer je u međuvremenu međunarodni sud dokazao da je nastala na genocidu:

U međuvremenu se pažnja javnosti ali i bh. političara uspješno odvraća zastavama po hodnicima, umjesto da se preispita današnji status temelja tog entiteta (i kostiju koje se ispod njega kriju!) i na taj način pokrene hrabar, konstruktivan, na međunarodnom pravu utemeljen politički dijalog.

 

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo