Turhan Emin-begova džamija na poštanskoj marki (AUDIO) Istaknuto

18 Dec 2018
Izgled poštanske marke Izgled poštanske marke

Turhan Emin- begova džamija u Ustikolini sagrađena je 15 godina prije dolaska sultana Mehmeda Fatiha u BIH. Muftijstvo goraždansko povodom 570 godina Turhan Emin-begove džamije i zajednice muslimana organizovalo je nekoliko sadržaja posvećenih ovom značajnom jubileju. U okviru obilježavanja jubileja najavljena je i Promocija poštanske marke s motivom "Turhan Emin-begove džamije". Za radio BIR muftija goraždanski Remzija ef. Pitić.

"Na taj način ćemo ispuniti još jedno od obećanja kada smo kazali da ćemo obilježiti tu važnu, monumentalnu, jedinstvenu godišnjicu postojanja muslimanske zajednice u gornjem toku rijeke Drine" - rekao je muftija Pitić.

Najavio je na jednak način obilježavanje 470 godina Aladže džamije u Foči.

Godišnjica njene izgradnje obilježena je nedavno svečanom manifestacijom kojoj su prisustvovali brojni zvaničnici iz vjerskog i javnog života BIH i Turske, a podsjećanje na važnost izgradnje ove džamije biće nastavljeno i promocijom poštanske markice s motivom Turhan Emin begove džamije.

Promociji će prisustvovati vjerski zvaničnici goraždanskog muftijstvog, te predstavnici BH Pošte a biće održana u srijedu 19.decembra 2018.godine sa početkom u 11:00 sati, u Islamskom kulturno-obrazovnom centru u Goraždu.

Promocijom poštanske markice s motivom Turhan Emin begove džamije biće završena ovogodišnja manifestacija „570 godina Turhan Emin-begove džamije“ a naredne aktivnosti planirane su već u proljeće 2019. godine.

Organizator manifestacije je Muftijstvo goraždansko.

Radio BIR

Ocijeni
(0 glasova)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo