Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Izetbegović obećao stabilizaciju prilika u zemlji ako politički partneri prihvate pobjedu SDA

, Published in BiH Featured

Na redovnoj novogodišnjoj pres konferenciji Stranke demokratske akcije predsjednik stranke Bakir Izetbegović je za period do 2020. godine naveo da je fokus programa koji SDA nudi na stabilnosti, sigurnosti, jačanju privrede, masovnoj izgradnji i posebnim programima za mlade.

Različite politike glavnih aktera u Bosni i Hercegovini, često suprotstavljene u viđenju prioriteta, i ove godine su proizvodile konflikte, zastoje, neujednačen napredak zemlje u reformskim i integracijskim procesima, ocijenio je Izetbegović.

Napomenuo je da se napredak na evropskom i NATO putu BiH nastavio, napravljeni su važni koraci, ali tempo je bio sporiji od planiranog.

Podsjetio je da su usvojene četiri ključne strategije, završeni odgovori na bazni Upitnik Evropske komisije, a u završnoj fazi su odgovori na dodatna pitanja te je najavio da bi taj posao trebao biti završen do polovine januara, zbog čega smatra da je realno očekivati da BiH dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji u prvoj polovini 2019. godine.

Podsjetio je da su ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a su prije dvije sedmice pozvali BiH da podnese prvi Godišnji nacionalni program za provedbu Akcionog plana za članstvo u NATO-u. 

Zabilježen je, kako je rekao Izetbegović, rast privrede, izvoza, kreirana su nova radna mjesta u realnom sektoru, usvojen je Zakon o PIO na nivou Federacije BiH, čime je stabiliziran Fond penziono invalidskog osiguranja i omogućen porast penzija, smanjen je javni dug Federacije, investirano je u modernizaciju aerodroma, stvoreni su svi potrebni uvjeti za ubrzanje izgradnje saobraćajne i energetske infrastrukture.

Odlazak mladih najteži i najopasniji problem

Izetbegović se osvrnuo i na problem odlaska mladih osoba iz BiH što je, kako je kazao, najteži i najopasniji problem s kojim se BiH suočava, ali i cijeli region.

Bakir Izetbegović smatra da se pravosuđe povlačilo pred pritiscima politike, nije se sudilo neustavnim referendumima i neizvršenju presuda Ustavnog suda od vlasti u Republici Srpskoj, ali je pokrenuta prava kampanja hapšenja i podizanja optužnica protiv branilaca BiH.

Osvrnuo se i na odluku Centralne izborne komisije koja propisuje korištenje popisa stanovništva iz 2013. godine te najavio da će SDA danas, putem ovlaštenih predstavnika u Parlamentu Federacije BiH, uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH kako bi se Odluka CIK-a o rasporedu mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH uskladila sa Ustavom FBiH.

Govoreći o procesu formiranju vlasti nakon parlamentarnih oktobarskih izbora, političkim presedanom nazvao je poništavanje volje birača da se bez pobjednika izbora formira vlast.

Izetbegović je naglasio da Ustavni sud BiH neće napustiti strane sudije niti će biti ukinut Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) dok se ova država ne stabilizira, najavljujući da će se nastaviti svi reformski procesi koji uključuju integracijski proces i kretanje BiH ka NATO-u.

U obraćanju je izdvojio i nekoliko pozitivnih ekonomskih pokazatelja iz ove godine, poput rasta BDP-a u procentu većem od tri posto, dok je obim industrijske proizvodnje j povećan za 4,5 posto, a obim izvoza će preći iznos od 12 milijardi KM, što je povećanje od oko 10 posto u odnosu na 2017. godinu.

Napomenuo je da su prihodi od poreza 7,56 milijardi KM i povećani su za 7,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, da je BiH u ovoj godini posjetilo više od dva miliona turista, dok je broj zaposlenih u realnom sektoru konstantno rastao.

- Prosječna plaća je porasla za 3,7 posto, javni dug BiH u odnosu na BDP je najniži u regionu i Evropi, raspoloživa sredstva za gradnju puteva su veća od 2,5 milijarde KM.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je na kraju obećao stabilizaciju prilika u zemlji, napredak u svim bitnim segmentima, privrede i masovno otvaranje radnih mjesta, napredak saobraćajne i energetske infrastrukture i tako dalje. Kao preduslov za to je naveo prihvatanje političkih partnera da je SDA pobijedila na prethodnim izborima.

 

Rate this item
(2 votes)