Muftija Dedović čestitao polaganje hifza učenici Medrese Ajli Tipuri Istaknuto

03 Jan 2019

Mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović danas je u svom uredu ugostio novu mostarsku hafizu Ajlu Tipuru, učenicu IV razreda Karađoz-begove medrese. 

Uz hafizu Ajlu prijemu su prisustvovali Ajlin babo Adem, njen muhafiz Armin Abaza, direktor Medrese hafiz Aid ef. Tulek i glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić. Prijem je, kako je to istako muftija, upriličen kao izraz pohvale i poštovanja na postignutim rezultatima.

„Ovo je jedan nesvakidašnji, hairli i lijep događaj u kojem prepoznajem nekoliko bitnih vrijednosti. U njemu prepoznajemo darovitost, posvećenost i Ajlino istrajavanje na putu sticanja znanja. U njenom primjeru prepoznajemo nešto što je važnije od bilo čega drugog, a to je edeb. Ovaj događaj je značajan pogotovo stoga što se dešava u vremenu kada smo suočeni sa različitim oblicima devijacija koje nas, sve skupa, kao muslimane, zabrinjavaju i kad naiđemo na ovakav pozitivan i zlatan primjer sa izraženim profinjenim, duhovnim odgojem onda nam to daje nadu u nove perspektive, izvjesniju budućost i poticaje“, kazao je muftija Dedović.

Kao ključni motiv za postizanje uspjeh muftija je istakao utjecaj Ajline porodice, a potom i ukupan ambijent koji se njeguje u Medresi. „ Mislim da je utjecaj porodice, pored lične opredijeljenosti, bio toliko bitan i presudan i on je u ovoj prilici došao do velikog izražaja“, naglasio je muftija obraćajući se Ajlinom babi Ademu. Muftija je izrazio nadu da je sticanje titule hafiza Kur'ana časnog za Ajlu samo početak drugih velikih rezultata koje će u budućnosti postizati i time obveseljavati, ne samo Islamsku već i cijelu društvenu zajednicu Bošnjaka u Hercegovini.

Ajlin babo Adem nije krio oduševljenje na ukazanoj časti i podršci koju im je ukazao muftija Dedović. On je kazao kako je u Ajlinom primjeru posvećenosti, odanosti i ustrajnosti, kao uspješan poslovan čovjek, imao priliku puno toga naučiti i da će mu takav odnos pomoći da dalje razvija i unaprjeđuje svoje poslove.