Salkić: Učenici iz Vrbanjaca primjer istrajnosti i borbe za osnovna ljudska

14 Feb 2019

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je, zajedno sa delegacijom iz Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), posjetio Osnovnu školu „1. mart“ u Vrbanjcima kod Kotor Varoša, u kojoj se izvodi instruktivna nastava za bošnjačke učenike.

Uz potpredsjednika Salkića, sastanku sa rukovodstvom škole, nastavnicima i predstavnicima roditelja, prisustvovali su i Mensur Sinanović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK i Jasmin Duvnjak, delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Razgovarali su o problemima s kojima se suočavaju nastavnici, učenici i njihovi roditelji, te istaknuta važnost daljnje podrške na unapređenju rada te škole i omogućavanja boljih uslova za učenike, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Učenici iz Vrbanjaca i njihovi roditelji, istaknuto je na sastanku, svijetli su primjeri istrajnosti, požrtvovanosti i borbe za osnovna ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

-Mi ćemo i dalje nastaviti da tražimo da se poštuju naša prava i da se u obrazovnom sistemu u ovom entitetu omogući izučavanje bosanskog jezika i nacionalne grupe predmeta. To je naše pravo. Istovremeno, dok se ne riješi ovaj problem, nastavit ćemo podržavati naše učenike u Vrbanjcima i njihove roditelje. Obzirom na njihove potrebe u svakodnevnoj nastavi, ali i troškove u održavanju škole, njima je potrebna podrška šire zajednice u Bosni i Hercegovini. Isto tako, želim da skrenem pažnju da mnoge bošnjačke zajednice danas u ovom entitetu očekuju podršku, posebno kada je u pitanju ekonomija, zapošljavanje i obrazovanje - kazao je potpredsjednik Salkić.

Ministar Sinanović je istakao da je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK do sada uvijek pomagalo učenike ove škole, te poručio da podrška neće izostati ni u narednom periodu.

-Zbog kršenja osnovnih ljudskih prava u bh. entitetu RS i onemogućavanja bošnjačkoj djeci da izučavaju bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta, 2014. godine je uvedena instruktivna nastava u Vrbanjcima, koja je izvodi po planu i programu Zeničko-dobojskog kantona. Nastava se danas izvodi za više od 60 učenika – navodi se u saopćenju iz Salkićevog kabineta.

(FENA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo