Logo
Print this page

U julu svečano otvorenje Malkoč-begove džamije i Kulturno-edukativnog centra u Glamoču

, Published in BiH Featured

U okviru tradicionalne manifestacije "Glamočko ljeto 2019.", koja se ove godine održava pod pokroviteljstvom člana Predsjeništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, u drugoj polovini jula ove godine u Glamoču će biti svečano otvorena ponovno sagrađena Malkoč-begova džamija i Kulturno-edukativni centar Medžlisa IZ Glamoč.

Riječ je o dva projekta na kojima se radilo posljednje dvije godine, a koji su od velikog značaja, kako za Bošnjake Glamoča, tako i za sve stanovnike ovog kraja. Malkoč-begova džamija ponovo je sagrađena sredstvima Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, dok je u izgradnji Kulturno-edukativnog centra većinsko učešće imala Unija gradova i općina turskog svijeta (TDBB). Podršku su također dali federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice u Glamoču Arif Kovačević je u pratnji glavnog imama MIZ Glamoč Muhameda ef. Dragolovčanina i voditelja kancelarije Međunarodnog foruma solidarnosti „Emmaus“ za Kanton 10 Amela Saltage, posjetio reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića, kojeg je tom prilikom informisao o radovima na projektu Kulturno-edukativnog centra MIZ Glamoč te obnovi Malkoč-begove džamije u Glamoču, koja prestavlja dragulj islamske baštine iz 16. vijeka.

Kovačević je istakao kako su projekti Malkoč-begove džamije i Kulturno-edukativnog cenra u Glamoču od velikog značaja za ovaj dio BiH.

"Radi se o projektima na kojima radimo u posljednje dvije godine i čije svečano otvorenje planiramo organizovati u toku 2019. godine. To će biti realizovano u okviru naše tradicionalne manifestacije 'Glamočko ljeto 2019'", rekao je Kovačević, podjećajući da se manifestacija svake godine održava u drugoj polovini mjeseca jula.

U planu revitalizacija Malkoč-begovog vakufa

Kada je riječ o Malkoč-begovoj džamiji, Kovačević je kazao kako obnova, odnosno ponovna izgradnja ove džamije ima poseban značaj zbog činjenice što podsjeća na lik i djelo velikog osmanskog vojskovođe i kliškog sandžak-bega Dugali Malkoč-bega, za kojeg postoje relevantne informacije da je, nakon što je imenovan za sandžak-bega 1565. godine, u Glamoču izgradio džamiju.

"U kasnijoj fazi tu je postojao čitav jedan vakuf, koji se zvao Malkoč-begov vakuf. Imao je devet dućana koji su u tom periodu imali prihode od 36.000 akči, što je bio veoma značajan prihod za taj period", naveo je Kovačević, te dodao: "Mi kroz realizaciju ovog projekta planiramo istovremeno i revitalizaciju Malkoč-begovog vakufa za što već imamo pripremljen projekat. On će u saradnji s našim parterima biti i realizovan."

Naglasio je kako su radovi na igradnji Malkoč-begove džamije privedeni kraju, te da je sredstva za njenu izgranju u potpunosti obezbijedila Vakufska direkcija IZBiH. Vrijednost projekta je 133.000 konvertibilnih maraka (KM).

Kovačević naglašava da je revitalizacija Malkoč-begovog vakufa u Glamoču bitna što će na taj način u dugoročnom smislu biti osigurana egzistencija svih vakufskih objekata.

Najveći projekat u Glamoču realizovan nakon agresije na BiH

Govoreći o drugom projektu, koji će također biti otvoren u okviru manifetacije "Glamočko ljeto 2019.", a to je Kulturno-edukativni centar MIZ Glamoč, Kovačević podvlači da je riječ o najvećem i najznačajnijem projektu realizovanom u Glamoču nakon agresije na BiH.

"Objekat je izgrađen na zemljištu MIZ-a Glamoč i u 100-postotnom je vlasništvu Medžlisa. To je prvi, možemo kazati, kompletan vakufski prostor u kojem će moći raditi sve organizacije i institucije koje žele da rade za dobrobit svih stanovnika Glamoča", naveo je Kovačević.

Kulturno-edukacioni centar je koncipian na način da ima sve neophodne sadržaje, a to su halal restoran, biblioteka, konferencijska sala, musafirhana i drugi prateći sadržaji.

Prema riječima Kovačevića, ovaj centar će ponuditi one sadržaje koji trenutno nedostaju u Glamoču, on će biti na usluzi svim građanima Glamoča, bez obzira na vjesku ili bilo koju drugu pripadnost, te će omogućiti susrete, druženja, a samim tim i povezivanje ljudi.

TDDB za centar donirao pola miliona KM

Dodao je kako je najveći donator u izgranji centra Unija gradova i općina turskog svijeta (TDBB), sa sjedištem u Istanbulu, s kojima je 2017. godine potpisan ugovor o finansiranju u iznosu od 250.000 eura.

"Zahvaljujemo se Republici Turskoj na ovoj pomoći u izgradnji objekta, posebno gospodinu Farhiju Solaku, generalnom sekrataru TDBB-a, koji su nam pružili veliku podršku", rekao je Kovačević.

Zahvalio je također federalnom Ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, na čelu sa ministrom Einom Ramićem, koje je za projekat centra u Glamoču izdvojilo 60.000 KM, te Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, zajedno s ministricom Semihom Borovac, koje je projekat podržalo s 40.000 KM.

"Smatramo da je značajno istaknuti i međunarodnu dimenziju u saradnji koju smo ostvarili tokom realizacije ovih projekata. Republika Turska je zaista velikodušno donirala sredstva za izgradnju jednog veoma važnog projekta. Mi se nadamo da ćemo produbiti veze između dvije bratske države (BiH i Turska), i da će organizacija kao što je TDBB i dalje biti prisutna u Glamoču, ali i u drugim krajevima BiH, gdje su potrebni projekti za život zajednice. Očekujemo da će u okviru naše manifestacije u julu, Glamoč posjetiti brojne ličnosti iz poliičkog života Turske, zatim TDBB-a, te da ćemo imati priliku razgovarati o nastavku i jačanju saradnje. Svakako ćemo razgovarati i o mogućnostima investiranja u Glamoč, obzirom da je to grad koji ima ozbiljne potencijale za ulaganje u oblasti prerade drveta, poljoprivrede, ruralnog turizma, sporta i drugih oblasti", zaključio je Kovačević.

Predstavnike bošnjačke zajednice iz Glamoča početkom prošlog mjeseca primio je i član Presjedništva BiH Šefik Džaferović, koji je tom prilikom dao punu podršku naporima bošnjačke zajednice u Glamoču, pokazujući poseban interes za očuvanje i dalji razvoj bošnjačkog kulturnog identiteta u vidu pokroviteljstva predstojećem ”Glamočkom ljetu“.

Kovačević je dodao kako očekuju da će svečanosti otvorenja Malkoč-begove džamije i Kulturno-edukativnog centra u Glamoču prisustvovati i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

(AA)

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB