Logo
Print this page

Banjalučka muradija: Dova za mir i slogu (FOTO/AUDIO/VIDEO)

, Published in BiH Featured

U dovi upućenoj na manifestaciji “Banjaluka muradija” povodom Lejletu-l-regaiba, muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegović je molio za mir i slogu među ljudima svijeta:


“Svemogući Allahu, molimo te podari mir i slogu među ljudima svijeta. Neka svi složno žive u miru slaveći i veličajući Tebe.
Gospodaru svjetova, molimo te, o Bože naš, da u ovom gradu šeher Banjaluci i svim gradovima naše domovine daruješ napredak, prosperitet i svjetliju budućnost. Opskrbi ih iz obilja svoje opskrbe nafakom i potomstvom” - navodi se između ostalog u dovi.

Manifestacija Banjalučka muradija je nova manifestacija za ovu džamiju i ovaj grad. Prvi put se organizuje a namjera je začetak jedne lijepe tradicije, poput brojnih lijepih sličnih okupljanja širom naše domovine.

Među muslimanima Balkana izraz “učajluci” je zajednički naziv za mjesece redžeb, šaban i ramazan. U njima su četiri mubarek noći: Lejletu-r-Regaib, Lejeltu-r-Berat, Lejetu-r-Miradž i Lejletu-l-Kadr. 

Prva noć, u nizu nastupajućih mubarek noći je noć Regaib, poznata kao noć želja i čežnji, odnosno noć kada se iskazuje želja kroz dovu, upućuje i u dovi moli Gospodar za njeno ispunjenje.

U vjerskoj praksi i bosanskoj tradiciji dova, kojom se želi ostvariti uskraćeno ili ublažiti zadobiveno iskušenje, naziva se dova na murad.

Media Centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je medijski pokrovitelj događaja a Radio BIR je javljanjima sa mjesta događaja prenosio atmosferu i utiske učesnika. Cijela manifestacija je, takođe, uživo emitovana na Facebook stranici radija:

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB