Sarajevo - Medžlis IZ najavio manifestaciju obilježavanja Bajrama Istaknuto

31 Maj 2019

Medžlis lslamske zajednice u Bosni i Hercegovini najavio je na pres-konferenciji tradicionalnu manifestaciju obilježavanja predstojećeg Ramazanskog bajrama. Ciljna grupa u svim sadržajima bit će mladi ljudi.

Za prvi dan Bajrama, 4. juna, planirano je da u otvorenom amfitetatru Memorijalnog centra Kovači, u 19 sati počne svečani koncert „Bajram dođe, mirišu avlije“. Najavljeno je učešće: Eldina Huseinbegovića, Latifa Moćevića, Zejda Šote, Mustafe Isakovića, Šerifa Delića i Tarika Omerhodžića.

Program je osmišljen tako da cijeli kompleks Memorijalnog centra čini jednu scenu. U slučaju lošeg vremena, koncert će biti održan u isto vrijeme u zatvorenom prostoru Doma mladih na Skenderiji.

Ulaz za sve koji žele prisustvovati ovom događaju je besplatan, saopćeno je na pres-konferenciji.

Za drugi dan Bajrama, Dan šehida, osmišljena je Memorijalna šetnja Mreže mladih Medžlisa. Šetnja će početi od spomenika ubijenoj djeci Sarajeva kod Velikog parka, a završiti kod Memorijalnog centra Kovači.

- Nadamo se da će obrazovne institucije prepoznati važnost sjećanja na nevino stradalu djecu i mlade, od kojih su mnogi, iz želje za znanjem, poginuli u školskim klupama i dvorištima, te njihove vršnjake historijskim časom, prigodnim programom, uključivanjem u navedene aktivnosti ili na drugi prigodan način, obilježiti Dan šehida. Tome se nadamo i svakako preporučujuemo - ističu organizatori.

Medžlis Islamske zajednice poručuje da organizacijom navedenih aktivnosti želi prenijeti mladima kao ciljnoj grupi najdublja vjerska i patriotska osjećanja, podstaknuti ih na poštivanje vlastitih vrijednosti i tradicije te u tom smislu, odgojno djelovati na buduće generacije.

Šerif ef. Delić rekao je na pres-konferenciji da je Bajram kruna Ramazana, dobrih djela učinjenih u tom svetom mjesecu, a koncert „Bajram dođe, mirišu avlije“ umjetnički način iskazivanja ljubavi prema velikom blagdanu.

O predstojećem bajramskom koncertu, Miralem ef. Babajić je kazao da će akcenat biti na emociji i da će 12 mladih učesnika u kompleksu centra Kovači, nastojati emocijama doprijeti do vjerničkih srca, 'onim što lijepom melodijom možemo ponuditi kao inspiraciju mladom čovjeku'.

(FENA)

Ocijeni
(1 Glasaj)

RTV IZ-e "BIR" je institucija koja se bavi proizvodnjom radijskog i televizijskog programa.

Žiro račun:

RTV IZ BIR d.o.o.

141 001 000 529 1515

BBI d.d. Sarajevo