Logo
Print this page

Sarajevo - Medžlis IZ najavio manifestaciju obilježavanja Bajrama

, Published in BiH Featured

Medžlis lslamske zajednice u Bosni i Hercegovini najavio je na pres-konferenciji tradicionalnu manifestaciju obilježavanja predstojećeg Ramazanskog bajrama. Ciljna grupa u svim sadržajima bit će mladi ljudi.

Za prvi dan Bajrama, 4. juna, planirano je da u otvorenom amfitetatru Memorijalnog centra Kovači, u 19 sati počne svečani koncert „Bajram dođe, mirišu avlije“. Najavljeno je učešće: Eldina Huseinbegovića, Latifa Moćevića, Zejda Šote, Mustafe Isakovića, Šerifa Delića i Tarika Omerhodžića.

Program je osmišljen tako da cijeli kompleks Memorijalnog centra čini jednu scenu. U slučaju lošeg vremena, koncert će biti održan u isto vrijeme u zatvorenom prostoru Doma mladih na Skenderiji.

Ulaz za sve koji žele prisustvovati ovom događaju je besplatan, saopćeno je na pres-konferenciji.

Za drugi dan Bajrama, Dan šehida, osmišljena je Memorijalna šetnja Mreže mladih Medžlisa. Šetnja će početi od spomenika ubijenoj djeci Sarajeva kod Velikog parka, a završiti kod Memorijalnog centra Kovači.

- Nadamo se da će obrazovne institucije prepoznati važnost sjećanja na nevino stradalu djecu i mlade, od kojih su mnogi, iz želje za znanjem, poginuli u školskim klupama i dvorištima, te njihove vršnjake historijskim časom, prigodnim programom, uključivanjem u navedene aktivnosti ili na drugi prigodan način, obilježiti Dan šehida. Tome se nadamo i svakako preporučujuemo - ističu organizatori.

Medžlis Islamske zajednice poručuje da organizacijom navedenih aktivnosti želi prenijeti mladima kao ciljnoj grupi najdublja vjerska i patriotska osjećanja, podstaknuti ih na poštivanje vlastitih vrijednosti i tradicije te u tom smislu, odgojno djelovati na buduće generacije.

Šerif ef. Delić rekao je na pres-konferenciji da je Bajram kruna Ramazana, dobrih djela učinjenih u tom svetom mjesecu, a koncert „Bajram dođe, mirišu avlije“ umjetnički način iskazivanja ljubavi prema velikom blagdanu.

O predstojećem bajramskom koncertu, Miralem ef. Babajić je kazao da će akcenat biti na emociji i da će 12 mladih učesnika u kompleksu centra Kovači, nastojati emocijama doprijeti do vjerničkih srca, 'onim što lijepom melodijom možemo ponuditi kao inspiraciju mladom čovjeku'.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB