Logo
Print this page

Vijeće za štampu - Zahtijevamo hitnu istragu o prisluškivanju medija u BiH

, Published in BiH Featured

Upravni odbor Vijeća za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini izrazio je zabrinutost zbog jučerašnjih navoda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) prati i prisluškuje veliki broj medija, navodeći njihov spisak.

Kako se navodi u saopćenju Vijeća za štampu i online medije u BiH, ta je tvrdnja bazirana na osnovu naredbe protokolarnog broja 05/1-4-1547/19 OSA-e, u kojoj je navodno naloženo "praćenje i usmjeravanje" medija u BiH u cilju priprema za "inkriminaciju politički nepodobnih ljudi".

- Uime svojih članova, štampanih i online medija, UO Vijeća zahtjeva hitnu istragu i provjeru ove informacije od Tužilaštva BiH, a također i javno izjašnjenje OSA-e o imenovanom protokolarnom dokumentu i njegovom navodnom sadržaju! Čak i u ovom momentu, kada je izrečena izjava o prisluškivanju i namjeri stavljanja medija pod kontrolu u svrhe političke manipulacije još uvijek neprovjerena, preveliki je pritisak i uznemirenje ne samo na prozvane medije, već i na cjelokupnu medijsku zajednicu - navodi se u saopćenju.

U Vijeću ocjenjuju da je prisluškivanje i nadziranje medija, s namjerom manipuliranja novinarima, teško ugrožavanje slobode medijskog izvještavanja, gušenje slobode riječi i zastrašivanje novinara.

Naglašava se da su te metode apsolutno nedopustive u demokraciji te ocjenjuje da se zbog toga te informacije o navodnoj zloupotrebi moći OSA-e u odnosu na medije moraju hitno provjeriti i ispitati.

- U ciju zaštite svojih članova, štampanih i online medija, i štiteći demokratska prava novinara da slobodno i sigurno izvještavaju u interesu javnosti, UO Vijeća za štampu i online medije očekuje odgovore na pitanja da li takva naredba za prisluškivanjem i nadziranjem medija zbilja postoji i ko je i zašto to naredio? Medijska zajednica neće pristati na takve pritiske i ucjene - zaključuje se u saopćenju Vijeća.

(FENA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB