Logo
Print this page

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a apelacijom traži ukidanje smrtne kazne

, Published in BiH Featured

Sedam delegata u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, kao legitimni podnosioci, podnijeli su Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine zahtjev za ocjenu ustavnosti člana Ustava Republike Srpske koji se odnosi na smrtnu kaznu.

Zahtjev Evropske komisije je da se ukine ovakav oblik kažnjavanja, a takva ustavna odredba postoji još jedino u Ustavu bosanskohercegovačkog entiteta.

U izjavi za Fenu jedan od potpisnika apelacije Dževad Mahmutović pojasnio je da ovaj zahtjev temelje na odredbama Ustava BiH i Aneksa I, koji se tiče ljudskih prava, prema kojima je ovakva odredba entitetskog Ustava u suprotnosti s državnim Ustavom.

- Ustav BiH zbog posljedica rata i uvjeta u kojima je nastao garantira maksimalnu zaštitu ljudskih prava i primjenu Konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama u potpunosti u BiH dajući još prednost u odnosu na ostale zakonske propise - dodao je Mahmutović.

Kako je istaknuo u posljednjem Mišljenju Evropske komisije o spremnosti BiH za otvaranje pregovora sa evropskom unijom o pristupanju, jedna od preporuka koje BiH treba uraditi je ukidanje odredbe o smrtnoj kazni.

- Nismo imali bilo kakav drugi mehanizam za postupanje u tom smislu te smo se obratili Ustavnom sudu BiH - kazao je Mahmutović.

Također, podsjetio je da je ova odredba Ustava Republike Srpske bila predmet akta koji je sadržavao 30-ak amandmana na Ustav RS-a, ali tada predstavnici Bošnjaka u Vijeću naroda nisu pristali na promjenu Ustava na takav način.

Zatražili su da se glasa pojedinačno o svakom od amandmana te bi ovaj amandman, tvrdi Mahmutović, dobio podršku Bošnjaka, ali na to se nije pristalo.

- Taj "paket" amandmana sadržavao je niz drugih promjena Ustava kojima bi se dodatno pogoršao status ljudskih prva i položaj Bošnjaka u tom entitetu zbog čega za nas to nije bilo prihvatljivo - istaknuo je bošnjački delegat.

Nakon Mišljenja Evropske komisije Klub Bošnjaka bio je optužen da opstruira izmjenu te ustavne odredbe zbog čega je sedam bošnjačkih predstavnika u Vijeću naroda RS-a podnijelo apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Mahmutović je izrazio nadu da će Ustavni sud BiH prihvatiti ovu apelaciju te da će u skladu s pravilima postupati hitno u ovom predmetu kako bi ove neustavne odredbe izbrisali iz Ustava RS-a.

- Na taj način zaustavilo bi se daljnje narušavanje međunarodnog ugleda BiH i njenih entiteta te prava i sloboda njenih građana - zaključio je u izjavu za Fenu delegat u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske i potpisnik apelacije Dževad Mahmutović.

(FENA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB