Logo
Print this page

Godišnjica otvaranja spomen-obilježja za 39 ubijenih Bošnjaka Babinog Potoka

, Published in BiH

U mjestu Babin Potok kod Višegrada danas je obilježena godišnjica otvaranja spomen-obilježja u znak sjećanja na 39 ubijenih Bošnjaka s tog područja. Od ukupnog broja ubijenih, devetnaest su civili, uglavnom žene i djeca, a posmrtni ostaci svih žrtava još nisu pronađeni.

Porodice žrtava, rodbina i prijatelji danas su na tom lokalitetu pred njihove duše uputili molitve uz poruku da neće odustati od traganja za istinom.

Spomen-obilježje sa uklesanim imenima 39 ubijenih Bošnjaka iz ovog mjesta, otvoreno je u julu prošle godine i trajni je podsjetnik na vrijeme zla, ali i kao opomena budućim generacijama kako se zločini ne bi ponovili.

-Okupljanjem na ovom lokalitetu uz godišnjicu otvaranja spomen-obilježja nastoji se sačuvati sjećanje na nevine žrtve. Inicijativu za izgradnju spomen obilježja pokrenuli su mještani ovog područja i uspjeli smo ga izgraditi uz pomoć ljudi dobre volje i pojedinih institucija. I ove godine prisjećamo se nevinih žrtava te im odajemo počast uz poruku da zločini poput ovog nikada neće biti zaboravljeni i s tim ciljem okupljat ćemo se svake godine - poručio je predsjednik boračkog udruženja "Vitezovi Drine“ Mevludin Ahmetspahić.

Od 39 stradalih Bošnjaka ovog područja, među kojima je 19 civila, posmrtni ostaci svih još uvijek nisu pronađeni.

- Dvadeset sedam godina nakon sto su joj odveli supruga Hasana i šesnaestogodišnjeg sina Mirsada, Zineta Mutapčić i dalje traga za Mirsadovim posmrtnim ostacima. Tu su i druge porodice koje i dalje tragaju za svojim najmilijim, kako bi pronašli vječni smiraj - naglasio je Ahmetspahić.

Dodao je da obilježavanje mjesta zločina služi kao opomena budućim generacijama.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB