Logo
Print this page

“Naš opstanak je naša pobjeda!”

, Published in BiH Featured

Svečno otvorena manifestacija “Slobodarski dani viteškog grada Bužima 2019.


Manifestacija kojom se u Bužimu se prisjećaju dana pogibije brigadnog generala Izeta Nanića i dana osnivanja 505-te Viteške bužimske brigade otvorena je u nedjelju 4. augusta, na ovaj način Krajišnici, Bužimljani, čuvaju uspomenu na važne datume iz naše bliže historije i na heroje koji su branili i odbranili našu domovinu.

Riječima:“Naš opstanak je naša pobjeda!” Manifestaciju je svečano prograsio otvorenom Općinski načelnik gosp. Mersudin Nanić.

Slobodarski dani viteškog grada Bužima 19 godinu po redu počeli su Božijom riječju. Na platou OŠ “Bužim” nekoliko hiljada prisutnih sa posebnom pažnjom slušali su glasovite učače Kur’ana među njima: hfz. Omer Zulić, Mirza Ganić. Ammar Đikić, Senahid Makić, hfz. Edin Fajković, Jasir Kovačević, hfz. Muhamed Žutić i hfz. Dževad Šahinović.

Muftija bihaćki hfz. Mehmed ef. Kudić je u svom obraćanju podsjetio na vjerničku obavezu druženja sa Kur’anom.



“Vjernik svake noći u svojoj kući mora imati Večer Kur’ana, tek tada će sve što je učinjeno u proteklih 24 godine održavanja ove manifestacije i 19 godina održavanja Večeri Ku’ana, imati svoju puninu i smisao...”

Pozvao je prisutne da u danima koji dolaze evociraju uspomene na one najbolje, koji su dali živote za slobodu slušajući I razmišljajući noću o Kur’anu a danju tragajući za onim što se uči uvečer.



“Čovjekov život je satkan od sjećanja i nadanja”

Ovom manifestacijom u Bužimu se prisjećaju dana pogibije brigadnog generala Izeta Nanića i dana osnivanja 505-te Viteške bužimske brigade.

“Čovjekov život je satkan od sjećanja i nadanja, da nema sjećanja čovjek bi bio mrtav, a da nema nadanja ne bi imao razlog da živi. U kontekstu ta dva pojma, mi večeras razumijemo izazov života, da na blagoslovljenom mjestu i skupu govorimo o nečemu što se ne vidi kad je prisutno i kada se ima, a to je sloboda! Sloboda je kao zrak, dok udišeš i živiš ne osjećaš i ne znaš odakle dolazi, ali kad budeš pritvoren i stješnjen osjećaš muku, bol i patnju, zato je sloboda vrijednost kao Božija poruka, Kur’an, istina - koja treba da se čuje i da potisne neistinu, koja ako se bude širila, buja poput korova!” poručio je izaslanik rejs-u-leme, muftija banjalučki mr. Nusret ef. Abdibegović.

 




Manifestacija “Slobodarski dani viteškog grada Bužima 2019.” traje do 15. augusta
Peti august, dan pogibije legendarnog komandanta i velikog vojskovođe Izeta Nanića Bužimljani i Krajišnici obilježit će na dostojan način:

11:00 “Put bužimskih vitezova” Bužim – Mrazovac – Jezero – Latinovac – Ćorkovača- UMB
15:00 Obilazak mjesta pogibije generala Izeta Nanića,Vijenac, Republika Hrvatska

17:00 Ikindija-namaz, Tevhid, plato Ćorkovača – Medžlis islamske zajednice Bužim

18:00 Historijski sat “Sjećanje na heroje, plato Ćorkovača

21:00 Žrijebanje. za malon turnir “Izet Nanić“, Velika sala, JU “Centar za kul. sport i inf.“ Bužim

Cijeli program pogledajte na našoj facebook stranici Radija BIR :

https://www.facebook.com/www.bir.ba/videos/2935460006480842/

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB