Sarajevo 96.5 MHz | Travnik 90.7 MHz | Zenica 87.7 MHz | Tuzla 95.4 MHz | Mostar 100.9 MHz | Bihać 99.1 MHz | Banja Luka 100.4 MHz

Kotor Varoš 91.6 | Fojnica 90.7 | Doboj 90.1 | Bužim 98.1 | Foča 101.7 | Stolac 88.7 | Višegrad, Goražde 95.9

Bugojno 100.1 | Sanski Most 102.2 | Bratunac 99.3 | Konjic 94.2 | Zavidovići 103.8 | Srebrenik 95.4

Slušajte uživo

Delegacija džemata „Hidaje“ iz Minhena u posjeti Krajini (FOTO)

, Published in Dijaspora Featured

Delegacija džemata "Hidaje" iz Minhena je posjetila državne institucije i institucije Islamske zajednice u Bihaću i Cazinu.

Džemat „Hidaje“ je zvanično počeo sa radom 2009. godine, iako je dvije godine radio i praktično egzistirao kao mekteb za djecu u prostorijama jedne humanitarne organizacije u Minhenu. Danas džemat Hidaje broji 325 članova i 290 djece u mektebu i spadaju među najaktivnije džemate u dijaspori.

Specifični su po tome da u njihovom džematu rade dva imama Nusret-ef. Hodžić i Abdulvehab-ef. Vehabović, kao i muallima Emina Hodžić i sve to rade na dobrovoljnoj bazi. Njihova najbolja deviza je timski rad. U mekteb su uključili pedagoge, profesore i nastavnike i sve smjernice u vezi mekteba donosi nastavničko vijeće, dok Vijeće roditelja brine o organizaciji pauza, užina, higijene i čistoće prije i nakon mektebske nastave. Na kraju svake godine organiziraju mektebsku akademiju gdje prikažu roditeljima i džematlijama šta su radili, ali i iskoriste priliku da im u posjetu dođe i neki predavač sa značajnim referencama iz domovine. Pored mekteba u džematu su vrlo aktivni i omladinski krug, džematski hor, sportska sekcija i dr.

Posljednju godinu aktivno rade na kupovini novih prostorija, jer su postojeće unajmljene, ali i premale da udovolje potrebama džemata. Objekat koji planiraju kupiti se nalazi u sjevernom dijelu Minhena, 900 m2 upotrebljivog prostora na tri etaže. Pored redovnih dobrovoljnih priloga džematlija i dobrih ljudi, odlučili su se da pomoć potraže i na drugim adresama.

"U našem planu kupovine vlastitih prostorija želimo iscrpiti sve moguće kapacitete koje nam stoje na raspolaganju kako u Minhenu i Njemačkoj tako i u našoj zemlji."

"Zainteresirani smo za donacije i dobrovoljne priloge, posudbe, građevinske radove, kao što nudimo iznajmljivanje kancelarija i prostora, nudimo sponzorisanje firmi i zanatskih poslova i u konačnici nudimo uslugu pokretanja poslovnih projekata naših ljudi u Minhenu. Pogotovo nam je interesantno spajanje naših privrednika iz BiH sa dijasporom i na tom polju aktivno radimo.“ – istakao je mr. Fahrudin Bradarić, predsjednik džematskog odbora.

Upravo kupovina vlastitih prostorija je bio glavni razlog posjete delegacije džemata „Hidaje“ Bihaću i Cazinu i to je prva posjeta u nizu posjeta koje planiraju u narednom periodu.

U sklopu njihove posjete Krajini posjetili su državne institucije i institucije Islamske zajednice. U kabinetu načelnika općine Cazin pored načelnika mr. Nermina Ogreševića, dočekali su ih i Said-ef. Mujakić, glavni imam MIZ Cazin, Mirsad-ef. Topčagić, predsjednik MIZ Cazin, prof. Salih-ef. Dervić, direktor Medrese u Cazinu i prof. Munir Makić, upravnik Medrese. Nakon toga, primio ih je u svom kabinetu i gradonačelnik grada Bihaća g-din Šuhret Fazlić. Oni su razgovarali o saradnji dijaspore sa domovinom i o konkretnim koracima koje će se poduzeti radi podrške u kupovini prostora. Za maj mjesec tekuće godine je dogovorena i donatorska večera u Cazinu i Bihaću.

Photo:

Također, održali su dvije prezentacije džemata i svojih aktivnosti u cjelini; na Islamskom pedagoškom fakultetu gdje ih je srdačno dočekao i primio prof. dr. Fuad Sedić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta sa saradnicima, i u medresi „Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu gdje su domaćini bili direktor i profesori u medresi. Delegacija je posjetila i nekoliko privrednika među kojima je i Naim-ef. Hamzabegović, nekadašnji imam, a sada vlasnik fabrike stilskog namještaja u Cazinu. Nusret-ef. Hodžić je predvodio džuma namaz u džamiji na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, dok je drugi imam Abdulvehab-ef. Vehabović bio mujezin.

Kao šlag na tortu ove posjete je bilo druženje upriličeno u džematu Brekovica, gdje su gosti iz Minhena zajedno sa imamima MIZ Bihać, profesorima i drugim mladim ljudima razgovarali i uz ilahije i lijepu besjedu priveli kraju svoju veoma uspješnu posjetu Bihaću i Cazinu.

Mevlud za žene u džematu

U vrijeme dok je delegacija džemata boravila u Krajini, već tradicionalno u prostorijama džemata u Minenu je realizovan još jedan mevlud za žene. Tema ovog mevluda je bila „Kako se nositi sa kušnjama“, gdje se uz suru Er-Rahman koju su proučile i izuzetno nadahnuto i inspirativno predavanje muallime Emine Hodžić učeći mevlud i ilahije uživali u vrlo raznovrsnom programu.

Photo:

Druženje je nastavljeno do kasno u noć nakon zvaničnog dijela. „Utisci se još sabiraju, ali ono što je sigurno da će ovaj mevlud i sva ovakva druženja ostati urezana duboko u naša srca i memorije, jer ćemo ove trenutke pamtiti dok smo žive.“ – rekla nam je jedna od učesnica mevluda.

N. Horozović

(Ostale fotografije možete pogledati na OVOM LINKU)

Rate this item
(0 votes)