Logo
Print this page

Ramiz Salkić: Odgovor bh. dijaspore na političke izazove u Bosni i Hercegovini

, Published in Dijaspora Featured

Ramiz Salkić, potpredsjednik manjeg bh. entiteta, proteklih 6 dana boravio je u posjeti Švedskoj. Obišao je zajednice Bošnjaka u 9 gradova, a između ostalih i Jonkoping.

U prostorijama NBV-a Jönköping (Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet Jönköping) 17. aprila 2017. godine u 19:00 sati, održao je tribinu pod nazivom ”Odgovor bh. dijaspore na političke izazove u Bosni i Hercegovini”. Na tribini su učestvovali i bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Norveškoj Emir Poljo te glavni imam za Švedsku Idriz ef. Karaman.

Salkić je upoznao prisutne sa problemima s kojim se svakodnevno suočavaju Bošnjaci u entitetu Republika Srpska te istakao važnost ujedinjenja Bošnjaka dijaspore i njihovu pomoć u ostvarenju političke afirmacije u Bosni i Hercegovini. On je pozvao sve Bošnjake dijaspore da pomognu Bosni i Hercegovini na putu ka euroatlanskim integracijama. Cilj ove posjete bio je podizanje svijesti Bošnjaka izvan domovine o potrebi njihovog daljeg uključenja u politički rad Bosne i Hercegovine te istakao da je to ključ njenog daljnjeg opstanka.

”Mi u našoj dijaspori imamo iskustveni, radni i intelektualni potencijal. Potrebno je da stvorimo jednu globalnu mrežu Bošnjaka kako bi svi bili u mogućnosti da komuniciraju jedni s drugima, te da se međusobno pomažu i podržavaju.

Kada smo slabi bojati ćemo se za opstanak naše domovine, ali kada smo jaki nema potrebe da se bojimo, a da smo jaki dokazali smo u periodu od 1993-1995. Bošnjaci u dijaspori ne smiju zaboraviti i prestati voljeti svoju domovinu. Kako bih vam to slikovito prikazao dat ću vam jedan primjer. Djevojka iz poprilično siromašne familije uda se u bogatu familiju i sada dobro živi. To ne znači da ona treba zaboraviti svoje ognjište i svog oca i majku. Treba se vraćati u svoje rodno mjesto, pa čak i pomoći svojim roditeljima. Ja razumijem da je vama ova država dala ono što u Bosni i Hercegovini niste mogli naći ali to ne znači da trebate prestati dolaziti u svoju domovinu, zaboraviti svoje ognjište, svoju majku”, kazao je Salkić.

Njegova posjeta Švedskoj završava se danas, 18. aprila 2017. godine.

Radio BIR
Hatidža M.

Rate this item
(3 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB