Logo
Print this page

Rekordna posjeta za Bajram u svim džematima u Njemačkoj

, Published in Dijaspora Featured

Vjerski blagdani imaju posebno važan značaj za dijasporalne zajednice muslimana na Zapadu.

Uslijed zauzetosti zbog radnih obaveza, bajrami predstavljaju rijetku priliku da se Bošnjaci okupe u većem broju. Tako je bilo i ovaj put u skoro 80 džemata koliko ih pripada Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj, a u kojima je klanjan Bajram namaz.

S obzirom da je ovogodišnji Bajram pao na nedjelju, neradni dan, sve naše džamije i svi naši mesdžidi su bili popunjeni do posljednjeg mjesta. Bajram se klanjao u svim raspoloživim prostorijama, negdje i u džamijskom dvorištu.

U sklopu bajramske hutbe, imami džemata IZBNJ su pročitali bajramsku hutbu Reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića koja predstavlja svojevrsnu godišnju poruku vrhovnog vjerskog poglavara svih Bošnjaka, ma gdje god se oni nalazili.

Reisu-l-ulema je u svojoj hutbi posebno govorio o našoj odgovornosti za društvo i zajednicu, te kazao:

"U nama su položeni temelji vjere i vrijednosti iz prošlih vremena. To je sjeme za našu sadašnjost i našu budućnost. No, samo sjeme nije dovoljno da se polje zazeleni. Ne može se živjeti od prošlosti, slave i truda predaka, ma kako na njih bili ponosni. Allahova uputa je jasna: O vjernici, pobrinite se o sebi… i to važi za svaku generaciju muslimana. Allah neće promijeniti stanje jednog naroda dok on ne promijeni ono što je u njemu. Drugi, ma koliko nas voljeli i pomagali nam, ne mogu učiniti ono što mi moramo. Davno je rečeno da traženje krivca u drugima samo predstavlja izgovor da se ne bavite sobom i svojim problemima. Odgađanje problema neće ga riješiti, kažu mudri ljudi. Bez naše posvećenosti zajednici, truda i odricanja, neće biti ni puta, ni džamije, ni škole, ni bolnice, struje ili vode u našim kućama. To bi bar svima nama trebalo biti jasno. Neka su nam uvijek na umu Vjerovjesnik, a.s., i njegovi ashabi. Njihovi uspjesi su ispunjeni odricanjem, ustrajnošću i marljivošću. To su njihovi temelji, a kuću moramo zidati sami. Naša zajednica je otvoreno gradilište. Svi smo pozvani da donesemo svoju ciglu i ugradimo je. Pozivam vas da budemo graditelji naše Islamske zajednice. Ona je naša zajednička kuća.“

Predsjednik Mešihata IZBNJ, muftija Pašo ef. Fetić bajramsku hutbu održao je u svom matičnom džematu u Kirchheim-Tecku, te u svojoj bajramskoj poruci posebno istakao razvijanje svijesti i odgovornosti za podneblje u kojem žive Bošnjaci u Njemačkoj.

"Kao muslimani dužni smo svjedočiti ono lijepo lice islama i tako razbijati predrasude koje se šire o islamu i muslimanima. Naša je odgovornost da u svojim životnim sredinama, u školi, u prodavnici, na poslu, na ulici, u komšiluku, i svugdje gdje se susrećemo sa ljudima svojim osmjehom, ljubaznošću, milošću, odgovornošću i lijepom riječju pokažemo i posvjedoćimo ono lijepo lice islama. Važna odgovornost jeste i naša društvena, džematska i generacijska pripadnost. Iako pripadamo bonjačkom, albanskom, ili turskom nacionalnom korpusu, mi ipak živimo ovdje i sada, i tu je naša odgovornost. Mi živimo u ovoj zemlji, u ovom gradu, pripadamo ovom džematu i nosimo odgovornost za našu generaciju, za našu djecu, za naš džemat u ovom gradu i u ovom društvu. Kur’an nas na to podsjeća; “Taj narod je bio i nestao, njemu pripada ono što je uradio, a vama pripada ono što vi uradite”. Taj osjećaj za mjesto i vrijeme od presudne je važnosti za rad i djelovanje naših džemata i zajednice u Njemačkoj.“ – dio je bajramske poruke muftije IZBNJ, Paše ef. Fetića.

Posebno svečano bilo je u Minhenu, gdje već tradicionalno bošnjački džemati organiziraju zajedničko klanjanje bajram namaza. Oni su dokaz da jedinstvo nije samo isprazna floskula, nego ga je moguće pretvoriti i u praksu. Bajram namaz u Minhenu obavljen je u gradskoj dvorani.

Klanjan je u dvije smjene i prema procjenama ovom skupu prisustvovala je impozantna brojka od preko 8.000 Bošnjaka. Bajramsku hutbu održao je bivši Reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić.

On je u svojoj poruci naglasio „da čovjek zaboravljajući Boga, i sam postaje zaboravljen. Unatoč ogromnih sredstava koje troši za uspostavu mira, čovjek stalno potiče nova krvoprolića; unatoč obilja komunikacijskih mogućnosti, čovjek se sve teže sporazumijeva sa svojim rodom; unatoč tome što je skratio prostorne udaljenosti, čovjek se sve više udaljuje od svog komšije; i što se njegova moć i sila povećava, čovjek sve više postaje nemoćan da uspostavi red i mir na zemlji; što više žudi za srećom, sve ga više nesreća prati. To je tako zato što moćni čovjek današnjice prkosi znakovima i upozorenjima Božijim. Zato što žudi samo za igrom i zabavom. Od te svoje igre i zabave izgubio je moralno čulo i postao slijep pred mrakom zla, gluh pred glasom dobra i nezaustavljiv u opakom grijehu svom prema Bogu i sebi samome. On misli da neće polagati račun za svoja djela. On ne želi čuti za svoju odgovornost. On ne želi dačuje poziv nebeski koji ga upozorava na grijehe koje čini. Zbog toga je na nama muslimanima dodatna dužnost da čitamo i razumijemo posljednju Božiju poruku u kojoj se čovjek podsjeća da on nije stvoren radi igre i zabave, već da slavi svoga Gospodara koji mu je podario život, razum i snagu da živi i radi u miru i sreći, da širi ljubav među ljudima, da ljubi istinu i pravdu, da bude kruna svih Božijih stvorenja. Mi, muslimani u Europi, treba da se zakunemo ovdje i sada da ćemo se zajedno s našim komšijama u Europi boriti protiv svih oblika nasilja, naročito protiv nasilja u ime vjere, jer nasilje u ime vjere je nasilje protiv vjere. To mi, sadašnja generacija europskih muslimana, dugujemo našim potomcima.“

Kao i u Minhenu, slično je bilo i u ostalim velikim centrima Njemačke: Kelnu, Stuttgartu, Hamburgu i Berlinu, ali i u svim drugim džematima širom Njemačke.

Posebna bajramska atmosfera osjetila se u tek novoizgrađenim džamijama u Balingenu i Wittenu, koje su nedavno svečano otvorene, te Oberhausenu i Mainzu, koje čekaju skoro zvanično otvaranje. Također, u Nürnbergu je klanjan prvi Bajram namaz u provizornim prostorijama budućeg Islamskog centra. Ovi džemati su već pri kraju realizacije izgradnje islamskih centara.

U nekoliko drugih džemata, kao što su Velbert, Hanau i Dortmund uskoro slijedi ili je u toku izgradnja novih džamija. Nakon obavljenog bajram namaza u svim džematima su upriličena prigodna bajramska druženja. U nekima će biti održane i posebne bajramske svečanosti i akademije poput Berlina, Hamburga, Mannheima i Kelna. Posebna pažnja posvećena je našim najmlađim naraštajima za koje su pripremljeni prigodni bajramski pokloni i paketići sa ciljem da probude u njima osjećaj ljubavi za ovaj veliki muslimanski blagdan, ali i svijest o našoj vjeri i tradiciji općenito.

Ovaj Bajram je samo još jedan pokazatelj da Bošnjaci u Njemačkoj imaju veliki potencijal. Nadati se da će ga u budućnosti znati iskoristiti na pravi način i tako udariti temelje jakoj Islamskoj zajednici na saveznom nivou Njemačke, te uspjeti izgraditi prijeko potrebnu vakufsku infrastrukturu sa programskim sadržajima prilagođenim novom kontekstu. Biće to najbolji put da se sačuva vjerski i nacionalni identitet, a istovremeno se uključi u sve relevantne procese u njemačkom društvu.

Amar Pintol/Igbd.org

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB